Coronaviruset:

- Tre ganger flere smittede enn i mars

Smitteutviklingen i Europa bekymrer Verdens helseorganisasjon, som frykter at dødstallene vil passere de fra den første bølgen i april.

<strong>ADVARER EUROPA:</strong> WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus er bekymret for smitteutviklingen i Europa. Foto: Fabrice Coffrini/Reuters/NTB
ADVARER EUROPA: WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus er bekymret for smitteutviklingen i Europa. Foto: Fabrice Coffrini/Reuters/NTB Vis mer
Publisert

Verdens helseorganisasjon er svært bekymret for smittesituasjonen I Europa. I går advarte Europa-direktør i WHO, Hans Kluge, om at dødstallene kan komme til å stige - og passere dødstallene i mars flere ganger, skriver CNN.

- Anslag fra pålitelige epidemiologiske modeller er ikke optimistiske, sa Kluge.

- Disse modellene indikerer at man ved langvarige milde retningslinjer, innen januar 2021, kan få en daglig dødelighet som ligger fire til fem ganger høyere enn det vi registrerte i april, fortsatte han.

CORONA: - Vi ser at smitten er på vei opp i Europa, selv om den nå ligger på et litt mer stabilt nivå. Men dette er høyere enn før. Den har økt med fem prosent den siste uka, sier han til Dagbladet. Video: Embla Hjort-Larsen / Dagbladet Vis mer

Mer enn i mars

Under en pressekonferanse i dag, fulgte WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus opp samme bekymring.

- I forrige uke var antall rapporterte coronatilfeller i Europa nesten tre ganger høyere enn under den første toppen i mars, opplyste Tedros.

Han la til at selv om antall rapporterte dødsfall i Europa var lavere i Europa enn i mars, så øker sykehusinnleggelsene.

- Mange byer rapporterer at de vil nå sin kapasitet på intensivsenger de neste ukene, sa WHO-direktøren.

Tester flere

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad mener coronabølgen vi nå ser i Europa kan bli mer langvarig enn den vi hadde i vår.

- Det er Storbritannia, Frankrike, Nederland og Belgia som har hatt den kraftigste smitteøkningen sammenliknet med mars, med to-tre ganger så mange smittede, sier Nakstad til Dagbladet.

- Her er det verdt å merke seg at der reelle smittetallet fortsatt er lavere enn i mars, ettersom testingen er høyere nå, men disse landene merker en stor pågang av covid-19- pasienter på sykehusene, fortsetter han.

Rekordhøye smittetall

Det meldes om rekordmange nye smittede i flere europeiske land.

Tyskland, Tsjekkia, Italia og Polen er land som har registrert rekordhøy smitte det siste døgnet, ifølge NTB.

Helsemyndighetene i Frankrike meldte torsdag om 30 621 nye smittetilfeller og 88 dødsfall. Landet innfører nye og strenge restriksjoner.

Rundt 20 millioner franskmenn har fått beskjed om å holde seg hjemme mellom klokka 21 og 06. Den nye bølgen i landet med smitte truer med å overbelaste sykehusene, og faren for en gjentakelse av det som skjedde i mars og april, er tiltakende.

NÅ: Frankrike har for første gang registrert over 30.000 nye coronatilfeller på et døgn. Det siste døgnet er det registrert 30.621 nye tilfeller. Vis mer

Skutt i været

Myndighetene i Spania registrerte i dag rekordhøye 15 186 nye coronatilfeller de siste 24 timene, melder NTB.

En ny kraftig smittebølge, i kombinasjon med bedre kapasitet for koronatesting, har medført at coronatallene i Spania har skutt i været den siste tiden.

Hele 11 prosent av dem som har testet seg, har testet positivt. Spania, med en befolkning på 47 millioner, nærmer seg totalt én million smittede, og er et av de hardest rammede landene i Europa.

Den nye rekorden fredag kommer samtidig som dødstallene stiger – det var 222 nye coronarelaterte dødsfall fredag. Torsdag var tallet 140, og totalt har over 33 500 spanjoler mistet livet som følge av pandemien.

- Trå på bremsen

Polen har registrert 149 903 smittetilfeller så langt i pandemien, og 8 099 det siste døgnet, viser tall fra Worldometer. Også her tar myndighetene nå grep og innfører en begrenset, ny nedstengning. Det strammes inn på sosiale sammenkomster, restauranter må stenge klokka 21 og det blir igjen hjemmeskole på videregående skoler.

Mer enn 70 prosent av landet erklæres som rød sone. Det inkluderer Warszawa og flere storbyer.

- Vi må tråkke på bremsen, sier helseminister Adam Niedzielski.

Også Storbritannia melder om høye smittetall. Landet registrerte 18 980 smittetilfeller torsdag.

Kluge i WHO mener enkle tiltak, som sosial distansering og mer omfattende bruk av munnbind kan redde opp mot 281 000 liv i Europa innen 1. februar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer