Tre ganger så dyr strøm som i Finland

Vanligvis er strømmen billigere i Norge enn i Sverige og Finland og resten av Europa. Nå er dette snudd på hodet. Finnene får i øyeblikket en kilowattime for 34 øre. Hos oss er prisen 117 øre!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge nye tall fra selskapet Montel Powernews, som leverer informasjon til over 600 selskap i kraftmarkedet i Europa, er nå den totale strømpris for husholdningene i gjennomsnitt 117 øre i Norge. Det er over tre ganger så mye som prisen finske forbrukere betaler - 34 øre.

Både Norge og Finland er sammen med Danmark og Sverige med i det felles nordiske kraftmarkedet.

I utgangspunktet er kraftprisen den samme i hele dette området, men det er store lokale forskjeller.

Ekstremt

- Forskjellene er faktisk mindre nå enn de har pleid å være. Prisene i Norge og Sverige har økt ekstremt mye i det siste, og nærmer seg nivået ellers i Europa, sier redaktør i Montel Powernews, Morten Munkejord, til Dagbladet.

Dette er en unik og ekstrem situasjon, mener han. Vanligvis er det motsatt:

- I 11 av de 12 siste månedene var strømprisen betydelig lavere i Norge enn i Sverige og ellers i Europa, opptil 30- 40 prosent. I forhold til Finland var Norge lavere i 10 av 12 måneder, sier Munkejord.

Lite lystig

Måletidspunktene for de ulike nordiske landene er ikke identiske. Men ifølge Munkejord er det - bortsett fra i Norge - så liten bevegelse i husholdningsmarkedet for strøm at prisene likevel er sammenliknbare. Mellom Norge og Sverige skiller det bare ei uke.

Konklusjonene er ikke lystig lesning for frosne nordmenn som frykter strømregninga.

For vi betaler vesentlig mer for strømmen enn både finnene og svenskene. Vi er bare slått av danskene. De har en total strømpris på 130 øre, men her er hele 97 øre avgifter og moms. Hvis vi ser på prisen for elektrisk kraft uten å ta med disse avgiftene, er prisnivået desidert høyest i Norge.

Kraftprisen her i landet passerte i desember for første gang prisen i Sverige.

Over gjennomsnittet

Mens strømprisen i Norge de siste ti åra har ligget 30- 45 prosent under gjennomsnittet i Europa, har den i vinter ligget høyere.

Prisene det opereres med på strømbørsen Nord Pool er referansepriser, men det er ikke alltid referanseprisene leverandørene kjøper for.

- En del av omsetningen går via mekler utenom børsen, og det er også vanlig å kjøpe garantier for å sikre seg framtidig strømpris. Dessuten er det ulik praksis på husholdningsnivå i de enkelte landene. Ikke alle har samme konkurranse blant leverandørene som vi har i Norge, sier Munkejord.

Norske strømpriser ligger i dag omtrent på nivå med prisene i Tyskland og Nederland.