Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tre ganger så mange saker med barn på et år: - Selger barnebruder, barneprostituerte og nyfødte

Polititopp avslører urovekkende tall.

BEKYMRET: Rudolf Christoffersen, sambandspolitiadvokat for Eurojust i Haag, kommer med urovekkende informasjon om utnytting av barn. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
BEKYMRET: Rudolf Christoffersen, sambandspolitiadvokat for Eurojust i Haag, kommer med urovekkende informasjon om utnytting av barn. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er et økende marked som etterspør den type tjenester som barn kan utnyttes til, sier sambandspolitiadvokat Rudolf Christoffersen.

VANLIG RUTE: Over 10 000 flyktningbarn har forsvunnet de siste to åra. Mange av dem er blitt fraktet av menneskesmuglere via Lesvos, der disse barna leker. Foto: AFP / NTB scanpix
VANLIG RUTE: Over 10 000 flyktningbarn har forsvunnet de siste to åra. Mange av dem er blitt fraktet av menneskesmuglere via Lesvos, der disse barna leker. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

- Herunder seksuelle tjenester og billig arbeidskraft.

Dagbladet har i serien «Skyggebarna» avdekket hvordan enslige mindreårige asylsøkere, og unge menneskehandelofre, er blitt behandlet i Norge.

- Jeg tror også at barn som rekrutteres av kriminelle nettverk kan bli gjenstand for utnyttelse i Norge. Det vil være naivt å tro noe annet, sier den erfarne politiadvokaten.

Han jobber i dag som sambandspolitiadvokat for Eurojust i Den Haag, samarbeidsenheten mellom påtalemyndighetene i Europa. Ifølge Christoffersen hadde Eurojust i 2015 tre ganger så mange menneskehandelsaker som gjaldt utnytting av barn, sammenlignet med året før - 13 saker i 2015, mot fem året før.

Nyfødte til salgs

- Det høres ikke så mange ut, men dette er gjennomgående store og komplekse saker hvor en rekke land er involvert. Saksøkningen gir en klar indikasjon på at menneskehandel med barn i Europa er et økende problem, sier Christoffersen. I Nederland er for eksempel hvert femte identifiserte offer for menneskehandel i sexindustrien under 18 år

AVSLØRT: Menneskehandel er en av vår tids største kriminalitetsformer. Seinest i dag gikk Europol ut med informasjon om en stor aksjon, der et menneskesmuglingsmiljø skal være avslørt. 14 personer er pågrepet, og 15 ofre er sporet opp, i en sak der spansk, paraguyansk og fransk politi var involvert. Kvinner, flere av dem unge, skal ha blitt lovet jobb i Europa, men ble i stedet tvunget til å jobbe på massasjeinstitutt som prostituerte. Foto: Europol
AVSLØRT: Menneskehandel er en av vår tids største kriminalitetsformer. Seinest i dag gikk Europol ut med informasjon om en stor aksjon, der et menneskesmuglingsmiljø skal være avslørt. 14 personer er pågrepet, og 15 ofre er sporet opp, i en sak der spansk, paraguyansk og fransk politi var involvert. Kvinner, flere av dem unge, skal ha blitt lovet jobb i Europa, men ble i stedet tvunget til å jobbe på massasjeinstitutt som prostituerte. Foto: Europol Vis mer

Ifølge Eurojust var det i fjor 85 482 enslige mindreårige som søkte om asyl i EU - hvorav 50 prosent var fra Afghanistan og 15 prosent var fra Syria.

- Disse barna er svært sårbare. Mange har liten og ingen utdanning og fravær av omsorgspersoner gjør dem til lette ofre for kriminelle nettverk som ønsker å tjene penger på menneskelig lidelse og nød.

- Den store etterspørselen bidrar sterkt til å skape et marked for utnytting. I tillegg er risikoen for å bli tatt liten, og profittpotensialet stort. Barn utnyttes i prostitusjon, men også i økende grad til kriminell virksomhet som narkotikaomsetning og vinningskriminalitet. I tillegg er det også avdekket saker som gjelder salg av nyfødte.

Adopsjon

- Hvordan foregår salg av barn?

- Salg av barn skjer både gjennom ulovlig adopsjon, men også til organiserte kriminelle nettverk som utnytter barna til tigging og i kriminell virksomhet. Noen barn utnyttes også i såkalt «Online sexual exploitation», hvor menn betaler for å se barn misbrukes seksuelt via internett, sier Christoffersen - og påpeker:

- De landene i Europa hvor sexindustrien er fullt ut legalisert, som eksempelvis Nederland og Tyskland, er også blant de landene hvor det identifiseres flest mindreårige ofre for menneskehandel.


Barnebruder

Ifølge Christoffersen har det også vært en økning i saker med «barnebruder». Dagbladet avdekket salg av barnebruder i Jordan i fjor - der vi intervjuet syriske Noura, som var blitt solgt av foreldrene sine to ganger.

- Dette gjelder særlig barn fra Syria, sier Christoffersen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

- I tillegg er det også avdekket en rekke tilfeller hvor barn under kriminell lavalder benyttes til menneskesmugling. Det er helt nødvendig å bygge opp kompetanse og tilstrekkelig ressurser. Det er ingen grunn til å tro at utfordringene vil bli mindre i årene som kommer. Barn som utnyttes og oppdras til et liv i kriminalitet vil kunne få store negative konsekvenser for vårt samfunn. Det vil være en god investering å gjøre det vi kan for å forebygge denne utviklingen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!