- Tre ganger så vondt

Monstervepsen er tilbake etter hundre års utryddelse.

IKKE UTRYDDET LIKEVEL: Geithams (Vespa crabro Linnaeus) forsvant fra Norge i 1911. I 2007 ble Europas største veps observert tilbake i Østfold og Akershus. Under kallenavnet «monsterveps» dukker det opp stadig flere observasjoner fra Dovre i nord, Sogn i vest til helt sør. Foto: Arnstein Staverløkk/Norsk institutt for naturforskning/CC BY-SA 4.0.
IKKE UTRYDDET LIKEVEL: Geithams (Vespa crabro Linnaeus) forsvant fra Norge i 1911. I 2007 ble Europas største veps observert tilbake i Østfold og Akershus. Under kallenavnet «monsterveps» dukker det opp stadig flere observasjoner fra Dovre i nord, Sogn i vest til helt sør. Foto: Arnstein Staverløkk/Norsk institutt for naturforskning/CC BY-SA 4.0. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Monstervepsen - her er sommerens nye og noe vonde opplevelse for veifarende og fastboende stadig flere steder i Sør-Norge.

Det egentlige norske navnet er geithams, men det hadde de fleste andre enn historieinteresserte biologer glemt siden den var registrert som utryddet her i landet i nesten hundre år.

Den er dobbelt så stor som vanlig veps, stikket er vondere og plagene varer ofte lengre enn for vanlige vepsestikk.

- Geithamsen er aktiv om kvelden, i motsetning til vanlig veps. Og de som har vært i nærheten, beskriver at den lager en mørk summelyd. Dronningene er over tre centimeter lange, dobbelt så store som vepsen folk flest kjenner, forklarer seksjonssleder for skadedyrkontroll i Folkehelseinstituttet, Mari Steinert.

Lyspunkter: så vidt kjent, bærer den ikke med seg virus eller smittsomme sykdommer. Og den «jakter» ikke mennesker.

Overinspektør Arnstein Staverløkk i Norsk institutt for naturforskning (NINA) hadde sitt første nærmøte med monstervepsen for to år siden, da han fotograferte et verpsebol.

- Nakken hovna skikkelig

Han fikk et stikk i nakken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer