Monstervepsen - her er sommerens nye og noe vonde opplevelse for veifarende og fastboende stadig flere steder i Sør-Norge.
Det egentlige norske navnet er geithams, men det hadde de fleste andre enn historieinteresserte biologer glemt siden den var registrert som utryddet her i landet i nesten hundre år.
Den er dobbelt så stor som vanlig veps, stikket er vondere og plagene varer ofte lengre enn for vanlige vepsestikk.
- Geithamsen er aktiv om kvelden, i motsetning til vanlig veps. Og de som har vært i nærheten, beskriver at den lager en mørk summelyd. Dronningene er over tre centimeter lange, dobbelt så store som vepsen folk flest kjenner, forklarer seksjonssleder for skadedyrkontroll i Folkehelseinstituttet, Mari Steinert.
Lyspunkter: så vidt kjent, bærer den ikke med seg virus eller smittsomme sykdommer. Og den «jakter» ikke mennesker.
Overinspektør Arnstein Staverløkk i Norsk institutt for naturforskning (NINA) hadde sitt første nærmøte med monstervepsen for to år siden, da han fotograferte et verpsebol.
- Nakken hovna skikkelig
Han fikk et stikk i nakken.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger