- Tre generasjoner av familien var der - hva skal jeg gjøre nå?

5748 personer fortsatt savnet etter flom i India.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På en vegg på flyplassen Jolly Grant Airport den indiske byen Dehradun henger det tett i tett med bilder av ansikter med en kort tekst og et telefonnummer.

Ansiktene tilhører både barn og voksne, pilegrimer og landsbyboere - men de er alle savnet etter at delstaten Uttarakhand nord i India for en måned siden ble rammet av det kraftigste nedbøren noensinne.

Isbreer smeltet, elver gikk over sine bredder og jordskred ødela hele byer og landsbyer. Myndighetene mener nå det er lite håp om å finne de 5748 personene som er savnet etter flommen i live, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Det høye antallet savnede gjør også flommen, som har blitt kalt en «tsunami i Himalaya», regionens dødeligste noensinne.

Mistet 15 familiemedlemmer P.C. Kabra, fra byen Lucknow, forteller nyhetsbyrået Reuters, hvordan han mistet kontakt med både moren, søsteren, to brødre og deres ektefeller og barn da flommen rammet Kedarnath-dalen.

LETER FORTSATT: Selv om myndighetene slår fast at de nesten 6000 menneskene som er savnet etter flommen sannsynligvis er døde, fortsetter familiene å lete etter sine kjære. Her henger savnetplakater på flyplassen Jolly Grant Airport i Dehradun. Foto: Manan Vatsyayana / AFP Photo
LETER FORTSATT: Selv om myndighetene slår fast at de nesten 6000 menneskene som er savnet etter flommen sannsynligvis er døde, fortsetter familiene å lete etter sine kjære. Her henger savnetplakater på flyplassen Jolly Grant Airport i Dehradun. Foto: Manan Vatsyayana / AFP Photo Vis mer

Han har lett etter hele 15 familiemedlemmer på alle sykehus og hengt opp savnetplakater i området.

- Tre generasjoner av familien var der - hva skal jeg gjøre nå? spør han.

- Jeg snakket sist med broren min 17. juni klokka seks om morgenen. Han ringte meg og skrek: «Det er vann overalt. Vi er i livsfare, vær så snill og hjelp oss».

Deretter ble samtalen brutt, forteller han, mens han henger opp plakater på politistasjonen i Dehradun.
 
Pilegrimer Vijay Bahuguna, sjefsministeren i Uttarakhand, opplyste i dag at personene som er oppført som savnet antas å være døde, og at prosessen med å utbetale erstatning til deres pårørende begynner allerede i morgen.

Myndighetene bekrefter at et betydelig antall av de savnede var pilegrimer som hovedsaklig kom fra andre deler av India. Hvert år besøker titusenvis av pilegrimer byene Kedarnath, Gangotri, Badrinath og Yamunotri.

BLE REDDET: På dette bildet fra 23. juni venter en gruppe pilegrimer på å bli reddet etter å ha blitt fanget av de enorme vannmassene i Govind Ghat. Foto: Manan Vatsyayana / AFP Photo
BLE REDDET: På dette bildet fra 23. juni venter en gruppe pilegrimer på å bli reddet etter å ha blitt fanget av de enorme vannmassene i Govind Ghat. Foto: Manan Vatsyayana / AFP Photo Vis mer

Ruta til Kedarnath, som er et av de viktigste pilegrimsmålene for hinduer, ligger i et av de mest ødelagte områdene, og da flommen stod på som verst var flere pilegrimer og lokale innbyggere isolert i flere dager før militæret klarte å frakte over 100 000 av dem i trygghet.

Fortsatt er det bare mulig å nå noen av de verst berørte områdene med helikopter.

- Hvis det ikke har blitt funnet noe lik, tillater ikke indisk lov oss å erklære noen død før det har gått sju år, sier Bahuguna til Reuters.

Ikke tall på arbeidere Bahuguna sier at selv om det fortsatt er mulig at noen av de savnede har søkt tilflukt i fjellandsbyer uten telefonforbindelse, tror han dette er lite sannsynlig.

Hjelpearbeidere mener det er sannsynlig at dødstallene vil stige ennå mer, og at minst 10 000 mennesker var i området hvor flommen rammet hardest.

STORE ØDELEGGELSER: Kedarnath-templet (i forgrunnen), er et viktig pilegrimsmål for hinduer. Foto: AFP Photo
STORE ØDELEGGELSER: Kedarnath-templet (i forgrunnen), er et viktig pilegrimsmål for hinduer. Foto: AFP Photo Vis mer

5000 veier, 200 broer og utallige bygninger har blitt ødelagt i uværet. På tidspunktet var det registrert 5000 innbyggere i området, opplyser myndighetene, men det finnes ikke tall på hvor mange pilegrimer og utenlandske arbeidere som oppholdet seg der.

Mange arbeidere fra Nepal jobber på hotell, restauranter og som bagasjebærere i regionen.

Selv om leger og hjelpepersonell i katastrofeområdet har forsøkt å samle inn dokumenter og personlige eiendeler som kan identifisere de døde, vil mange sannsynligvis aldri bli funnet.

BER FOR OFRENE: Indere tenner lys og ber for ofrene i flomkatastrofen i et tempel i Ahmadabad. Foto: Ajit Solanki / AP Photo
BER FOR OFRENE: Indere tenner lys og ber for ofrene i flomkatastrofen i et tempel i Ahmadabad. Foto: Ajit Solanki / AP Photo Vis mer