Tre GHB-overdoser i Sandnes i natt

Det livsfarlige stoffet har solid fotfeste på Jæren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tre menn i tjueåra ble i natt funnet i Sandnes sentrum, sanseløse etter å ha inntatt overdose av det som med stor sannsynlighet er det narkotiske stoffet GHB. Alle ligger nå på sykehus.

– De ble funnet i to omganger. Den første meldingen kom inn klokka 02.05, fra en politipatrulje som hadde funnet en overstadig beruset 22-åring ved rutebilstasjonen. Ikke lenge etterpå ble det funnet to til, en 21- og en 20-åring, ved havna, forteller operasjonsleder Arild Bjørnevold ved Rogaland politidistrikt til Dagbladet.no.

Alle tre ble kjørt til legevakta, og derfra til Stavanger universitetssjukehus. De skal være utenfor livsfare.

Bjørnevold antar at de tre i utgangspunktet var sammen med hverandre; det er svært kort avstand mellom de to funnstedene, som ligger midt i Sandnes sentrum, i nærheten av flere utesteder.

Det vites ikke om de unge mennene tilhører et rusmiljø, eller om de er «helgedopere». Stavanger/Sandnes-området har hatt oppsiktsvekkende stor forekomst av GHB-overdoser det siste året, men operasjonsleder Bjørnevold vil ikke spekulere over hvorfor GHB har fått så stor utbredelse i distriktet.

GHB, eller gammahydroksybyturat, inntas flytende eller i tablettform. Stoffet, som ble framstilt som bedøvelsesmiddel i 50-åra, gir en sentralstimulerende virkning i små mengder, og en hallusinogen virkning ved større doser.

Ved overdose kan brukeren svime av og havne i koma, samtidig som hjertet svekkes og/eller luftveiene blokkeres. GHB anses som spesielt farlig fordi det er svært vanskelig å beregne dosen, samt at det ikke finnes noen motgift. Samtidig bruk av alkohol øker sterkt risikoen for overdose.

LIVSFARLIGE OG DYRE DRÅPER: GHB inntas ofte flytende, og da som regel fra brusflasker. Foto: LARS EIVIND BONES
LIVSFARLIGE OG DYRE DRÅPER: GHB inntas ofte flytende, og da som regel fra brusflasker. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer