Tre gigantbygg - ett hjerteinfarkt

I løpet av ti år har Bjørn Sund (57) holdt budsjettet for tre gigantiske byggeprosjekter som har kostet over 20 milliarder. Selv har han betalt med et hjerteinfarkt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Men Bjørn Sund var en glad mann i går. Etter å ha bygd OL-anlegg på Lillehammer og flyplass på Gardermoen, kunne han i går overlevere et av Europas mest moderne kontorbygg til Telenors toppsjef Jon Fredrik Baksaas på Fornebu.

- Vi blir her ut året, men så håper vi å få et nytt prosjekt i forbindelse med Bjørvika-utbyggingen, sier Sund til Dagbladet.

Noen klager

I løpet av tre år har Telenor bygd en ny, supermoderne arbeidsplass for 4,2 milliarder.

- Det vil alltid være noen som er misfornøyde, enten fordi de mister kontoret sitt, eller fordi arbeidsreisen blir lengre. Men totalt sett har prosessen med å flytte over 6000 mennesker fra 42 forskjellige adresser i Oslo, vært helt fantastisk, sier Bjørn Sund.

- Hvilket prosjekt har vært det mest morsomme?

- Det må nok bli Gardermoen-utbyggingen om jeg må velge. Der fikk jeg anledning til å være med i hele planleggingsfasen også. Men skulle jeg gjort det om igjen, har jeg lært mye av dette prosjektet på Fornebu når det gjelder å sørge for at alle ansatte får delta i planleggingen. Grunnen til at vi fikk så store startproblemer på Gardermoen, var at deler av personalet ikke hadde fått nok opplæring og kunnskap om de nye systemene, sier Sund.

Nå er alle 6000 ansatte på plass, men uten fast plass.

Telenors arbeidstakere er delt inn ca. 200 enheter. Hver enhet har vært involvert i pilotprosjekter og prosesser for å påvirke sin framtidige arbeidsplass. Så langt viser brukerundersøkelsene at 90 prosent er fornøyde, 58 prosent mener de har fått raskere tilgang på informasjon, og møtebehovet er redusert med over 20 prosent.

Trådløst

Et nytt, trådløst kommunikasjonssystem gjør at de ansatte kan jobbe overalt i senteret. Hver ansatt er utstyrt med bærbar pc og kombinert mini-pc og mobiltelefon. De har bare et lite låsbart skap for sitt elektroniske utstyr, men har ikke anledning til å ta med seg personlige ting som familiebilder, blomster og diverse utstyr på jobben.

- Vi har hatt mange store bokbål her ute for å kvitte oss med papir, sier Bjørn Sund.

Alf Tore Øksdal (36) har jobbet to år i Telenor Mobil og sier han er svært godt fornøyd med den nye arbeidsplassen.

- Hver enhet kan selv diskutere hva slags kjøreregler de skal følge, og her fungerer det godt. Jeg er bare glad til for å slippe alt papiret.

Til sammen over 400 bedrifter fra Norge og utlandet har vært på besøk hos Telenor for å ta del i erfaringene som er gjort i løpet av det siste året.

BYGGER LANDET: Bjørn Sund er mannen som har snudd opp ned på hele Fornebu-området. - Nå har jeg lyst til å være med å bygge et nytt Bjørvika, sier entreprenøren og ingeniøren - som er administrerende direktør i Telenors Fornebuprosjekt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer