Tre gisseltakere pågrepet i live: - Kjøpte våpen av libyske opprørere

Ifølge algerisk avis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er kommet fram i avhør av de tre gisseltakerne som ble pågrepet i live, skriver avisa Echorouk.

De pågrepne terroristene skal ha forklart at de fikk kjøpt våpen fra opprørere i Zintan sørvest i Libya. En av lederne for gisseltakerne, Mohamed Lamine Bencheneb, skal ha forhandlet fram en avtale om kjøp av Kalashnikov-rifler og raketter.

At grupper i Libya hjalp gisseltakerne, bekreftes av en kilde med nære bånd til ytterliggående libyske islamister. Han sier til nyhetsbyrået AFP at fundamentalistiske grupper i Libya bidro med «logistisk støtte». De skal også ha stått for kontakten mellom terroristene og mediene.

Planlagt i Libya Den algeriske avisa El Watan skriver at angrepet på gassanlegget i In Aménas både ble organisert og planlagt i Libya. Også de tunge våpnene som terroristene var utstyrt med, kom fra Libya, ifølge avisa.

Opplysningene i de algeriske avisene ble delvis bekreftet av USAs utenriksminister Hillary Clinton onsdag.

- Det er ingen tvil om at de algeriske terroristene hadde våpen fra Libya, sa Clinton da hun forklarte seg for Senatet i Washington om angrepet mot det amerikanske konsulatet i Benghazi i Libya i fjor.

Vestens allierte Det har lenge vært frykt for konsekvensene av at våpen fra krigen i Libya er blitt smuglet inn i andre nordafrikanske land.

Mange av disse våpnene kom i omløp etter at diktatoren Muammar Gaddafi ble styrtet i 2011. Mange av de væpnede gruppene som deltok i kampen mot Gaddafi, har nektet å gi fra seg våpnene sine til de nye myndighetene i Tripoli.

Libyerne som kjempet mot Gaddafi, var i praksis alliert med de vestlige landene som deltok i militæroperasjonen i Libya.

Myndighetene i Frankrike har innrømmet at de ga våpen direkte til de libyske opprørerne, ifølge Nicholas Marsh ved fredsforskningsinstituttet Prio i Oslo.

I et intervju med Vårt Land forteller han at også mange av Gaddafis våpen stammet fra vestlige land. De ble solgt til den libyske diktatoren i årene før krigen brøt ut.

Ble distribuert I forkant av krigen hadde Gaddafis regime plassert store mengder våpen i lagre som skulle brukes dersom landet ble invadert.

- Noen ble ødelagt under NATOs bomberaid, men en stor del ble beslaglagt av opposisjonen og distribuert gjennom og ut av Libya, sier Marsh.

Forskeren Afua Lamptey ved Kofi Annan International Peace Keeping Centre i Ghana mener det er grunn til å frykte at gisseltakerne i Algerie fikk våpen som stammer fra borgerkrigen i Libya.

Overfor Vårt Land understreker han imidlertid at det er vanskelig å vite nøyaktig hvem som har fått fatt i våpen som er blitt smuglet ut av Libya.

(NTB)

TIL AKSJON: De første TV-bildene fra Algerie.
TIL AKSJON: De første TV-bildene fra Algerie. Vis mer