Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Tre glass vin i julen er nok

Vi tåler mindre alkohol enn vi tror, mener ekspert.

MÅTEHOLD: Rusekspert Kari Lossius sier foreldre må huske hvor viktig julen er for barna. 
Foto: Mette Randem
MÅTEHOLD: Rusekspert Kari Lossius sier foreldre må huske hvor viktig julen er for barna. Foto: Mette Randem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg vil si to til tre glass for en kvinne og tre til fire glass for menn. Husk at når du selv merker at du er beruset, har andre merket det for lenge siden. Også barna, sier Kari Lossius, som er psykolog og klinikkdirektør ved Bergensklinikkene.

Hun mener foreldre må huske på hvor viktig julen er for barna.

- Julehøytiden er spesiell for ungene. Er det en dag du skal sette en promillegrense, så velg julaften. Det er ikke kjekt å ha fjollete foreldre rundt bordet, sier hun.

Ifølge Verdens helseorganisasjon har kvinner en økt risiko for alkoholrelaterte problemer og helseskader hvis de drikker mer enn sju enheter alkohol i uken eller tre enheter per dag. For menn går grensen ved fire alkoholenheter på en dag eller mer enn 14 enheter per uke.

- Høye inntak av alkohol på en enkelt dag eller to dager i julehelgen kan føre til at du krysser disse grensene, sier overlege Jon Johnsen ved Klinikk for rus og psykiatri på Blakstad sykehus.

En utredning fra Rokkansenteret i 2004 viste at i en av fem familier er drikkingen et problem. Belastningen er særlig stor for barna.

- Mange drikker for mye alkohol gjennom julehøytiden. Konsekvensene kan være vonde når det er barn til stede. Hvis de voksne holder seg under grensene for det som er anbefalt å drikke, skjer det sjeldent noe galt, sier overlege Johnsen.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media