Zelenskyj-fenomenet:

- Tre grep var avgjørende

Volodymyr Zelenskyj har en egen evne til å aktivere følelser hos folk - noe som igjen bidrar til at store deler av verden i større grad blir engasjert og ønsker å handle, mener norsk forsker.

KLAR MELDING: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sa like etter Russlands invasjon at han ville fortsette å forsvare Ukraina. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Camilla Ulleland Hoel, førsteamanuensis ved Luftkrigsskolen ved Forsvarets høgskole, har analysert Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, som et fandom-fenomen.

- Zelenskyj klarer å motvirke den effekten krig ofte har: At folk blir redusert til statistikk, sier Hoel til Dagbladet.

Han understøtter en fan-dynamikk som bidrar til å menneskeliggjøre ukrainere, mener hun.

- Fører til handling

- Dermed havner ukrainerne på folks såkalte betydningskart, det vil si: Det som styrer hva vi føler at er viktig, sier Hoel.

Hun mener dette betydningskartet bidrar til et følelsesmessig engasjement hos mennesker, eller følelsesmessige investeringer i noe - som igjen fører til handling.

Og eksempler på slike handlinger, er ifølge Hoel, borgerjournalistkollektivet Bellingcat og hackergruppen Anonymous, som bidrar i cyber- og informasjonskrigen, samt flyktninghjelp fra folk over hele verden.

- Den kanskje viktigste følgen ligger imidlertid i politisk og økonomisk handling. Engasjementet i sosiale medier driver i stadig større grad oppmerksomheten til de konvensjonelle mediene. Og det setter i sin tur dagsordenen for politikere, sier Hoel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer