Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tre har søkt kirkeasyl i Kirkenes. Ingen uttransporter over Storskog i dag

Flere nordmenn arrestert etter fluktforsøk fra asylsenter.

VILLE RØMME: En familie på fem rømte torsdag fra mottakssenteret i Kirkenes. Torsdag ble en liste med rundt 30 navn som skulle fraktes til Russland hengt opp inne på Ankomstsenter Finnmark. Situasjonen ble etter kort tid kaotisk og folk forsøkte å rømme.
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
VILLE RØMME: En familie på fem rømte torsdag fra mottakssenteret i Kirkenes. Torsdag ble en liste med rundt 30 navn som skulle fraktes til Russland hengt opp inne på Ankomstsenter Finnmark. Situasjonen ble etter kort tid kaotisk og folk forsøkte å rømme. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De russiske minibussene som skulle frakte asylsøkere ut av landet har nå forlatt Ankomstsenter Finnmark i Sør-Varanger uten noen asylsøkere om bord, melder NRK.

Daniel Drageset, kommunikasjonsrådgiver i Politiets utlendingsenhet (PU), skriver i en e-post til Dagbladet at de ikke kommer til å gjennomføre uttransporter over Storskog i dag.

- Av politioperative hensyn kan vi ikke kommentere bakgrunn for dette, skriver han.
 
Avlysningen skjer etter flere rømninger og rømningsforsøk fra senteret, etter at det i dag tidlig ble hengt opp en liste over 31 personer som skulle uttransporteres.

En familie som rømte skal ha fått hjelp av frivillige fra aksjonsgruppa Refugees welcome to Arctic. Familien gikk ut til leirens port, der de ble hentet av en bil tilhørende personer i støttegruppa. Politiet forsøkte å å sperre veien, men bilen kom seg rundt og forsvant i retning Kirkenes, før familien ifølge NRK.ble arrestert.

IFinnmark melder at to nordmenn, en mann og en kvinne, som forsøkte å kjøre vekk asylsøkere er arrestert, i tillegg til asylsøkerne som forsøkte å rømme. Ifølge NRK er tre nordmenn arrestert. Refugees welcome to Arctic skriver på sin Facebook-side at en mann ble arrestert da han forsøkte å hente en barnefamilie.

Linn H. Landro, talsperson for Refugees welcome to Arctic, sa i formiddag til Dagbladet at det «foregår arrestasjoner» og at «folk prøver å transportere bort flyktninger».

Tre søker kirkeasyl Sør-Varanger menighet bekrefter overfor VG at de har tatt i mot to menn og en kvinne som søker kirkeasyl.

- Det er tre asylanter som er kommet til kirka og ber om kirkeasyl. Vi vet ikke mer enn det ennå. De har akkurat ankommet, og vi vil avholde et menighetsrådsmøte klokka 12.00. Det finnes rutiner for dette, men nå er det en spesiell situasjon, sier menighetsråd Wenche Jessen Dervola i Sør-Varanger menighet til Dagbladet.

Hun vet ikke om disse kom fra Atkomstssenter Finnmark eller om det var blant dem som skulle sendes til Russland i dag.

- Jeg vet ikke om dette var noen av disse som skulle sendes til Russland i dag, sier Dervola til Dagbladet.

Politihuset i Kirkenes ligger like ved kirka. Dervola bekrefter overfor Dagbladet at politiet er på stedet.

- Det er to betjenter utenfor kirka her nå. Det er litt tidlig å si hva de ønsker her, og jeg har ikke vært i kontakt med dem ennå. Det har heller ikke vært noen aksjoner her, sier hun.

- Risikerer å bli pågrepet Dragset i PU skriver i en e-post til Dagbladet at de følger justisdepartementets retningslinjer fra i 1999 om at politiet som hovedregel ikke skal gå inn i kirker og med makt hente utlendinger som skal sendes tilbake til sine hjemland.

DEMONSTRERTE I GÅR: Rundt 100 personer møtte opp til en støttemarkeringen utenfor ankomstsenteret i går. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
DEMONSTRERTE I GÅR: Rundt 100 personer møtte opp til en støttemarkeringen utenfor ankomstsenteret i går. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Vis mer

- Vi følger de samme retningslinjene inntil det er vedtatt nye, og det har den konsekvens at mennesker som har tilhold i kirker kan risikere å bli pågrepet dersom de beveger seg utenfor kirkens område, skriver han.
 
Han opplyser videre at bakgrunnen for at det ikke gjennomføres returer over Storskog i dag er forsinkelse i saksarbeidet.

- Det betyr likevel ikke det at det er en generell stans i returer til Russland over Storskog. PU kan bekrefte at vi ikke har mottatt noen direktiver/anmodninger eller om å stoppe returer over Storskog.

Hengte opp liste Den første utsendelsen av asylsøkere som ikke har fått realitetsbehandlet sine asylsøknader fra senteret skulle skje i dag. Rami Haddad, talsmann for beboerne i leiren sa til NTB like før klokken 10 at flere forsøkte å stikke av fra leieren etter at lista med navn ble hengt opp, men at politiet ved 10-tiden hadde kontroll på situasjonen.

Tidligere i dag sa Linn H. Landro i Refugees welcome to Arctic at asylsøkerne frykter for livene sine:

- Vi har snakket med flere som sitter på mottaket. De er redde. De tror oppriktig at deportasjonen betyr dødsdom.

Peter Bouckaert, nødhjelpssjef ved menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch, har publisert en liste over personene som sendes ut på Twitter. Advokat Brynjulf Risnes bekrefter overfor NTB at en kristne syriske familie står på lista.

Rundt 70 personer ble i løpet av helga fraktet fra andre asylmottak til ankomstsenteret. Det skjedde etter at det torsdag sist uke ble klart at asylsøkere kan returneres til Russland med busser.

Regjeringens plan om å sende asylsøkere tilbake til Russland uten å realitetsbehandle asylsøkernes søknader har fått sterk kritikk, og advokatfirmaet Andersen & Bache-Wiig ba Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg om at utsendelsene må stanses inntil videre. Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) opplyste i Stortinget tirsdag kveld at domstolen avviste saken uten. Avslaget var ikke begrunnet.

Presseattaché ved den russiske ambassaden i Oslo, Andrey Kulikov, har sagt til Nettavisen at de anser Russland for å være et trygt land, og at mange av de som skal returneres «ikke akkurat er asylsøkere».

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media