AstraZeneca-vaksinen

Tre helsearbeidere innlagt med blodpropp

Tre helsearbeidere er innlagt på sykehus i Helse Sør-Øst med alvorlig blodpropp. Alle har fått AstraZenaca-vaksinen, og felles for de tre er blodpropper, blødninger og lave blodplater.

BLODPROPP: Tre nye personer som har tatt AstraZeneca-vaksinen har fått blodpropp. - Vi tror fortsatt det er en god vaksine, sier Sara Wiksmoen Vatle, til Dagbladet. Video: Stian Drake / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg kan bekrefte at tre ansatte innen helse er innlagt med blodpropp. Alle er blitt vaksinert med AstraZenaca, sier Hedda Holth, pressevakt ved Oslo universitetssykehus, til Dagbladet.

Det er foreløpig ukjent om det er en årsakssammenheng mellom vaksinen og de alvorlige sykdomstilfellene.

- Legemiddelverket og FHI ble orientert i går om en melding fra Tynset om et uventet dødsfall som følge av om hjerneblødning. I dag har vi mottatt ytterligere tre meldinger om tre yngre personer som har fått blodpropp etter vaksinasjon med AstraZeneca-vaksinen, sier Sigurd Hortemo ved Legemiddelverket under en pressekonferanse lørdag.

- Veldig alvorlig

Overlege Sara Watle ved FHI sier til Dagbladet at felles for de tre pasientene er at de har et alvorlig sykdomsbilde.

- De er alle er under 50 år, og har et sykdomsbilde som er veldig alvorlig, med tre ulike ting. De har blodpropper, blødninger og lave blodplater, sier Watle til Dagbladet.

Hun forteller videre at alle tre fikk symptomene innen ti dager etter vaksinasjonen.

I Norge har 130 000 personer fått en dose med AstraZeneca-vaksinen, opplyser hun. De alvorlige bivirkningene er svært sjeldne, men likevel noe de tar svært alvorlig, understreker hun.

Hun understreker også at det foreløpig ikke er grunn til å tro at AstraZeneca-vaksinen ikke skal være en trygg vaksine.

- Den har god beskyttelse mot en annen alvorlig sykdom, nemlig covid-19, sier Watle.

Hudblødninger

På presskonferansen i dag ble det også kjent at flere yngre personer som har fått AstraZeneca-vaksinen, har fått større eller mindre hudblødninger.

- Flere yngre pasienter har fått hudblødning etter coronavaksinering, sier Sigurd Hortemo ved Legemiddelverket.

- Det kan være et alvorlig tegn på nedsatt antall blodplater. Derfor sier vi til personer under 50 år at dersom de opplever dette, bør de oppsøke lege umiddelbart, sier Hortemo.

CORONAVAKSINE: Medisinsk fagsjef Steinar Madsen i Legemiddelverket sier at de ble tatt på senga av nyheten om at Danmark stanser bruk av AstraZenecas vaksine. Video: Jostein Sletten / Dagbladet Vis mer

31 personer

I går opplyste Legemiddelverket at de så langt hadde fått melding om blodpropp hos 31 personer som har fått coronavaksine i Norge. De fleste av disse var eldre med underliggende sykdom.

I sin ukesrapport om bivirkninger viser Legemiddelverket til meldingen om ett dødsfall i Danmark som følge av blodpropp etter vaksinasjon med AstraZeneca-vaksine.

Det er foreløpig uvisst om det er en sammenheng mellom dødsfallet og vaksinen.

Torsdag valgte Folkehelseinstituttet derfor å sette all vaksinering med denne vaksinen på pause mens videre utredning pågår.

Dødsfallet i Danmark førte til at Legemiddelverket ventet med å publisere ukesrapporten til de hadde hentet ut og gjennomgått alle tilfellene av blodpropp etter coronavaksinasjon meldt til bivirkningsregisteret.

- FHI har satt AstraZeneca vaksinen på pause i coronavaksinasjonsprogrammet. Nå er det Legemiddelverkets rolle å følge opp disse mistenkte bivirkninger og foreta nødvendige tiltak i denne alvorlige situasjonen, sier Geir Bukholm, smitteverndirektør ved FHI.

- Svært alvorlig

Det ble fredag kjent at en kvinne i 30-åra, som var ansatt i Tynset kommune, døde ti dager etter at hun ble vaksinert med AstraZeneca-vaksinen.

Det er foreløpig ukjent om det er en sammenheng mellom vaksinen og det uventede dødsfallet.

Fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk understreket at dette dødsfallet ikke er forårsaket av blodpropp.

- Vi tar dette svært alvorlig, siden det dreier seg om en yngre person. Vi vil nå samle inn all tilgjengelig informasjon om denne hendelsen fra lokalt helsepersonell og sykehus, for å få best mulig grunnlag for å vurdere årsaken til denne hendelsen, sa Madsen til Dagbladet fredag.

Han fortalte videre at de ikke kan konkludere med noe før de har fått inn alle resultatene.

- Vi må være sikre på om dette kan ha noe med vaksinasjonen å gjøre eller om det er et tilfeldig sammenfall i tid, sier han.

- Uhyre sjeldent

På en pressekonferanse fredag formiddag uttalte kommuneoverlegen i Tynset at kvinne døde som følge av hjerneblødning.

- Vedkommende ble vaksinert, og etter hvert utviklet det seg en alvorlig tilstand, som endte fatalt, sa Madsen.

Han fortalte også at personen ble lagt inn på sykehus etter å ha fått vaksinen, der det ble foretatt en rekke undersøkelser. Dette er undersøkelser Legemiddelverket nå vil gjennomgå.

- Når en pasient har en så alvorlig tilstand tas det en rekke undersøkelser av vedkommende - alle som er nødvendige for å kunne stille en diagnose, sa han og fortsatte:

- Men hjerneblødning i den alderen er uhyre sjelden. Årlig forekommer det bare hos 4–5 personer hos personer under 45 år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer