Tre incestdømte frikjent i lagmannsretten

Frostating lagmannsrett har frikjent tre menn som i 1992 ble dømt til lange fengselsstraffer for seksuelle overgrep mot en fem år gammel jente i Leksvik i Nord-Trøndelag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jentas far og morfar ble i den første straffesaken kjent skyldige blant annet i samleier med jenta. De ble begge dømt til seks års fengsel. Onkelen fikk fengsel i ett år og fire måneder for noe mindre alvorlige overgrep.

- Å sitte inne i flere år uskyldig, det tar på det, sa morfaren etter at han fredag ettermiddag var blitt frifunnet i den gjenopptatte straffesaken.

Erstatningskrav

Morfaren er nå 70 år gammel. Han vil kreve økonomisk erstatning for den første dommen - og tre og et halvt år i fengsel, som han sonet før han ble løslatt av helsemessige grunner.

- Jeg føler meg veldig glad for at rettferdighet har skjedd, sier den 32 år gamle onkelen. Han har sonet straffen fra 1992, og satt i fengsel i vel 10 måneder.

- Jeg er bare glad, sier han, og vil ikke kommentere dommen ytterligere. Men han bekrefter at også han vil kreve erstatning.

Advokat Øystein Skogrand, som er forsvarer for den nå 39 å r gamle faren, sier at det vil bli satt fram «betydelige erstatningskrav». Men han vil foreløpig ikke angi noen beløp.

Motstridende følelser

- Vi er selvsagt veldig lettet over lagmannsrettens kjennelse, sier Øystein Skogrand.

- Men vi føler sorg over de årene som er gått. Og vi synes veldig synd på jenta, sier Skogrand.

Advokat Venil Katharina Thiis, som er bistandsadvokat for den nå 17 år gamle jenta, gir denne kommentaren på vegne av sin klient:

- Hun vet hva som er skjedd. Da oppleves denne situasjonen som helt meningsløs.

Advokat Arve Opsahl - morfarens forsvarer - sier at frifinnelsen «ikke har opphevet alle de andre problemene i denne saken». Han har forståelse for at jenta kanskje vil føle frifinnelsen som «et slag i ansiktet».

(NTB)