Tre journalister dømt til sju års fengsel

For å sympatisere med Det muslimske brorskap.

DØMT: De tre journalistene Mohammed Fahmy (f.v.), Peter Greste og Baher Mohamed ble i dag dømt til sju års fengsel i Kairo. Foto: AP Photo/Hamada Elrasam/NTB scanpix
DØMT: De tre journalistene Mohammed Fahmy (f.v.), Peter Greste og Baher Mohamed ble i dag dømt til sju års fengsel i Kairo. Foto: AP Photo/Hamada Elrasam/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tre Al Jazeera-journalister ble i dag dømt til sju års fengsel i egyptisk rett for å sympatisere med Det muslimske brorskap. Rettsaken fant sted i Kairo.

Australske Peter Greste, egyptisk-kanadiske Mohamed Fahmy, og egyptiske Baher Mohamed ble alle dømt til sju års fengsel, men sistnevnte fikk også en tilleggsdom på tre år fordi han skal ha vært i besittelse av våpen.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters ble elleve andre tiltalte ble også dømt til ti års fengsel, til tross for at dem ikke var til stede under rettssaken.

De tre journalistene ble fengslet 14. august i fjor for å ha hjulpet Det muslimske brorskap med å publisere løgner. De tre ekjente ikke straffskyld.

Sterkt uenig Al Jazeera er sterkt uenig i dommen der tre av deres journalister ble dømt for å ha samarbeidet med Det muslimske brorskap i Egypt. TV-selskapet får bred støtte fra utlandet.

— Det er overhodet ingen begrunnelse for å ha våre tre kolleger i forvaring i så mye som ett minutt. Å ha dem der trosser logikk, fornuft og all rettferdighet, sier direktør Al Anstey i Al Jazeera, ifølge Reuters.

— I dag ble tre kolleger og venner dømt og vil fortsette å sitte bak murene for å ha utført en glimrende journalistisk jobb. Skyldige i å forsvare folks rett til å vite hva som skjer i verden, skriver Anstey på TV-kanalens nettside etter dommen.
Internasjonal oppmerksomhet De tre Al Jazeera-journalistene og de 17 andre som ble tiltalt i saken, har fått stor internasjonal oppmerksomhet og skapt debatt om pressefriheten i Egypt.

Aktoratet hadde lagt ned påstand om fengselsstraff på mellom 15 og 25 år for samtlige tiltalte.

- Jeg sverger for at de vil måtte betale for dette, skal Fahmy ha ropt da dommen ble lest opp. Greste skal ha hevet knyttnevene i været. Det skriver nyhetsbyrået AP.

- De har nettopp ødelagt en familie, sa Fahmys bror Adel til AP etter at rettssaken var over.

Han var til stede i rettssalen og sa at de vil anke dommen, selv om han ikke har noen tro på rettsvesenet.

- Alt er korrupt, sa han.
En politisk bevegelse Brorskapet er en sosial og politisk bevegelse med flere millioner medlemmer og tilhengere. Da hæren overtok makten i Egypt i fjor, ble Brorskapet igjen forbudt, slik det formelt hadde vært under den autoritære lederen Hosni Mubaraks styre fram til 2011.

Journalistene som er tiltalt, dekket protestene mot Egypts militære, som mislikte sterkt Al Jazeeras dekning av måten sikkerhetsstyrkene slo ned på protestene sist høst.

Ble løslatt Al Jazeera-journalisten Abdullah al-Shamy ble fengslet i august i fjor og sultestreiket i nesten fem måneder.

Tirsdag 17. juni beordret Egypts riksadvokat Shamy løslatt, med henvisning til helsetilstanden hans. Journalistens familie forteller at han hadde gått ned 40 kilo siden han innledet sultestreik 21. januar.

Etter ti måneder i et egyptisk fengsel, fem av dem sultestreikende, ble al-Shamy løslatt tirsdag 17. juni.

SULTESTREIK: Etter ti måneder i et egyptisk fengsel, fem av dem sultestreikende, ble Al Jazeeras journalist Abdullah al-Shamy løslatt i forrige uke. Foto: Reuters / NTB scanpix
SULTESTREIK: Etter ti måneder i et egyptisk fengsel, fem av dem sultestreikende, ble Al Jazeeras journalist Abdullah al-Shamy løslatt i forrige uke. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer