Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tre kamerater straffet knallhardt for innsidehandel

Tre personer er dømt for innsidehandel i forbindelse med Elteks salg av Nera i 2011.

INNSIDEHANDEL: Statsadvokat Henrik Horn er fornøyd med at lagmannsretten opphevet frifinnelsen. Foto: Berit Roald / Scanpix
INNSIDEHANDEL: Statsadvokat Henrik Horn er fornøyd med at lagmannsretten opphevet frifinnelsen. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): De tre ble frifunnet i tingretten, men nå har Borgarting lagmannsrett opphevet frifinnelsen, skriver Finansavisen i dag.

To er dømt for å handlet på innsideinformasjon, mens den tredje er dømt for å ha gitt informasjonen som ikke var kjent i markedet videre.

Han er dømt for å ha gitt innsideinformasjon til sin kamerat om at et salg av Nera til Ceragon var gjennomført. Kameraten skal ifølge tiltalen ha kjøpt 103.420 aksjer i Eltek på morgenen 19. januar 2011, før kjøpet var børsmeldt, samt videreformidlet informasjonen.

Dømt til fengsel De tre er dømt til henholdsvis fem, fire og fire måneders fengsel. I tillegg må de to som handlet på informasjonen, tåle inndragning av henholdsvis 68.416 kroner og 127.467 kroner, skriver avisen.

- Det er en god og nyansert dom. Lagmannsretten slår fast at dette er alvorlig kriminalitet, og at viktige allmennpreventive hensyn tilsier at innsidekriminalitet skal straffes strengt, slår statsadvokat i Økokrim, Henning Horn, fast.

Sammen med politiadvokat Jul Fredrik Kaltenborn har han ført saken for Økokrim i begge rettsinstansene.

- Uenig Forsvareren til den ene, Caterina Håland Gaeta, sier at de er uenige i lagmannsrettens vurdering av bevisene og i lovanvendelsen.

- I tillegg er straffen meget høy, tatt i betraktning at saken er over tre år gammel og at min klient fikk under 70.000 kroner i gevinst fra den aktuelle aksjehandelen, sier hun til Finansavisen.

Forsvarer Helene Elness ønsker på vegne av sin klient ikke å kommentere dommen, mens forsvarer til den tredje, Atle Birkeland, ikke har besvart Finansavisens henvendelser.

Småinvestorer - Dommen er ikke mot ledere som mer rutinemessig blir gjort kjent med innsideinformasjon, men gjelder personer som mer tilfeldig mottok slik informasjon. Forbudet mot misbruk av innsideinformasjon gjelder alle som mottar slik informasjon, sier Horn til Finansavisen.

Flere nyheter Ny bank vil satse på rentefrie lån
- DNB er flinke til å si de er størst, men det er feil
Oppussingsobjekt gikk to millioner over takst
 

Hele Norges coronakart