Tre kan ha dødd av energidrikk

En blanding av energidrikken Red Bull og sprit han ha tatt livet av tre ungdommer i Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På Södersjukhuset i Stockholm sjekker legene nå tre mistenkelige dødsfall, som foreløpig kobles til energidrikken.

Ved tre tilfeller tok sykehuset i mot unge mennesker som hadde drukket Red Bull, to av dem hadde blandet drikken med sprit. Tredjemann var en ung mann som hadde drukket flere bokser av drikken etter en treningsøkt. Like etter ankomst døde de av nyreskader.

Nå skal drikken analyseres, skriver den svenske avisa Dagens Nyheter.

Red Bull er ulovlig for salg i Norge og Danmark. I enkelte land utstyres boksene med advarende tekst. Drikken inneholder store mengder koffein og er kjent for sin oppkvikkende effekt. Drikken har vært tillatt solgt i Sverige i fem år og er en populær smuglervare for norsk ungdom som drar over kjølen.

Energidrikken er også svært populær, blandet med vodka eller annen sprit, blant norsk ungdom på utenlandsferie.

Legene Dan Andersson og Mikael Lethiet advarer mot å blande Red Bull med alkohol fordi dette fører til at hjerterytmen øker. Blandigen kan også føre til skader på nyrene. Drikken frarådes spesielt i situasjoner med væskemangel, som etter trening.

- Hvis hjerterytmen løper løpsk kan det føre til sirkulasjonssvikt, som i værste fall ender med døden, sier Lethiet.

- Red Bull er en drikk som er svært konsentrert, noe som ikke er bra for kroppen. Dessuten inneholder den stoff som taurin. Vi vet ikke hvordan kroppen reagerer på dette stoffet, sier Andersson.

- Bare rykter

Red Bull i Sverige tilbakeviser legenes advarsler som rykter og feilaktigheter.

- Dette er bare rykter. Det er ingenting som er farlig i drikken, sier Red Bulls informasjonssjef i Sverige, Susanna Rönn, til Dagens Nyheter.