Prestedrap ryster Mexico

Tre katolske prester drept på en uke i Mexico: - «Jaktsesongen» på prester har blitt verre med intensiveringen av krigen mot narkotika

SØRGER: Søsteren, niesene og nevøene til Jose Alfredo Suarez de la Cruz sørger etter at han ble funnet drept for en snau uike siden. Foto: AP Photo / Marco Ugarte / NTB scnapix
SØRGER: Søsteren, niesene og nevøene til Jose Alfredo Suarez de la Cruz sørger etter at han ble funnet drept for en snau uike siden. Foto: AP Photo / Marco Ugarte / NTB scnapix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Lørdag kveld ble den katolske presten Jose Alfredo Lopez Guillan funnet skutt og drept i et område kalt Las Guayabas på motorveien i Michoacan vest i Mexico, skriver NTB.

Ifølge obduksjonen hadde presten blitt drept fem dager før han ble funnet.

Guillen ble bortført fra sitt hjem mandag i forruge uke, samme dag som de to prestene Alejo Nabor Jimenez (50) og Alfredo Suarez de la Cruz (30) ble funnet drept.

Sørger

Også Jimenez og Suarez hadde blitt skutt.

- Vi sørger over disse voldelige handlingene og usikkerheten i staten vår. Vi håper at myndighetene løser denne forbrytelsen, heter det i en uttalelse fra erkebispedømmet i Morelia.

Kirkeledere blir stadig mer frustrert over myndighetenes manglende evne til å beskytte presetene deres, skriver nyhetsbyrået AP.

Til grunn for det dårlige forholdet mellom kirka og president Enrique Pena Nietos administrasjon ligger også regjeringens forslag om å tillate homofile ekteskap.

- Drapene, kombinert med de siste protestene mot homofile ekteskap, koordinert av kirken, tror jeg har ført til at vi ser et nytt lavpunkt i forholdet mellom kirka og regjeringen. Jeg tror det overordnede bildet er at «jaktsesongen» på prester har blitt verre med intensiveringen av krigen mot narkotika, sier Andrew Chestnut, leder for katolske studier ved Virginia Commonwealth University.

30 drept på 10 år

Siden Pena Nieto overtok presidentembetet i 2012 har 14 prester blitt drept i Mexico, og siden 2006 har minst 30 blitt drept.

Statsadvokat i Veracruz, Luis Angel Bravo,sa tidligere i uken at motivet for drapet på de to prestene som ble funnet drept for en snau uke siden er ran, og at prestene hadde drukket med sine drapsmenn før de ble bortført.

Den påstanden gjorde kirkeledere forbannet, da de ser på det som nok et forsøk på å unnskylde en mindre grundig etterforskning.

Også venner og kirkegjengere reagerte sterkt og ga uttrykk for en dyp skepsis til etterforskningens kredibilitet.

- Han var en person som ikke likte alkohol, sa pastor Lorenzo Rivas, som deltok i 30 år gamle Suraez' begravelse.

Statsadvokat Bravo har i etterkant gått litt tilbake på sine påstander, og gitt uttrykk for at han ikke ønsket å kriminalisere ofrene.

Prestedrap ryster

Oljebyen Veracruz, som ligger helt øst i Mexico, har hatt opplevd en dramatisk økning i antall drap i år.

Så langt i år er 41 personer drept, mer enn tre ganger så mye som i hele 2015.

Men, prestedrapene ryster innbyggerne, fordi det denne gangen ikke dreier seg om ansiktsløse fremmede, trolig med tilknytning til narkotikakartellene, men prester. Respekterte ledere i lokalsamfunnet.

Det dårlige forholdet mellom stat og kirke kan dateres helt bak til 1800-tallet, da myndighetene i Mexico ga la strenge restriksjoner på kirka og inndro eiendommer.

Dette gjorde myndighetene fordi de ønsket å fremme sekulariseringen, i frykt for kirkas innflytelse på samfunnet.

I 2015 skrev USAs utenriksdepartement i sin rapport om religiøs frihet at prester i Mexico er «ofre for utpressingsforsøk, drapstrusler og trusler fra organiserte kriminelle grupper».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer