Tre kinesiske akvitister forsvunnet

Advokat Jiang Tianyong hentet av politiet, siden har ingen hørt fra ham.

OVERVÅKER: Politiet patruljerte gatene i Beijing for å holde utenlandsk presse unna da det var planlagt en demonstrasjon mot myndighetene. Foto: EPA/HOW HWEE YOUNG
OVERVÅKER: Politiet patruljerte gatene i Beijing for å holde utenlandsk presse unna da det var planlagt en demonstrasjon mot myndighetene. Foto: EPA/HOW HWEE YOUNGVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre dager etter at den kinesiske advokaten Jiang Tianyong prøvde å møte en gruppe med aktivister, kom politiet og hentet ham i en varebil. Siden har ingen sett eller hørt fra han, skriver The Miami Herald.

To andre advokater som jobbet med å planlegge møtet med Jiang har også forsvunnet.

- Ingen vil fortelle meg hvor han er eller hvorfor han er tatt, sier hans kone, Jin Bianling, til The Miami Herald. Det eneste svaret hun har fått fra politiet er at saken til er under behandling.

Jiang er en av advokatene som har forsvart folk mot overgrep fra myndighetene ved å bruke lovlige midler.

- Loven skal gi oss sikkerhet. Men det jeg ser nå er at det blir vanskeligere og vanskeligere å bli beskyttet av den. Jeg er definitivt bekymret for min sikkerhet på grunn av de tre «forsvinningene», sier Li Fangping, en annen fremtredende kinesisk menneskerettighetsadvokat.

Nicholas Bequelin fra Human Rights Watch sier at tiltakene som myndighetene nå har satt inn er mer omfattende enn de som ble gjort da Liu Xiaobo fikk Nobels Fredspris i fjor.

- Det virker som myndighetene ønsker å sette en stopper for de som driver åpen strid med regjeringen, sier Bequelin til The Miami Herald.

Aktivister hevder at det er av frykt for at kinesere skal inspireres av opprørerne i Midt-Østen myndighetene nå strammer grepet.

FORSVUNNET: Jiang Tianyong er en av flere aktivister som har forsvunnet den siste måneden. Her er han på kontoret til en menneskerettighetsgruppes etter en ransaking i 2009. Foto: AP PHOTO/GREG BAKER
FORSVUNNET: Jiang Tianyong er en av flere aktivister som har forsvunnet den siste måneden. Her er han på kontoret til en menneskerettighetsgruppes etter en ransaking i 2009. Foto: AP PHOTO/GREG BAKER Vis mer