Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump og nynazister:

Tre konsernsjefer går av som Trumps rådgivere

Vil distansere seg fra presidenten.

IKKE LENGER SAMMEN: I juli stod president Donald Trump og hørte på at Merck-konsernsjef Kenneth Frazier offentliggjorde en avtale om å produsere glassbeholdere til legemiddelindustrien i USA. Men etter Trumps vage fordømming av terrorangrepet i Charlottesville i helga, trakk Frazier seg fra Trumps forretningsråd, i protest.To andre toppsjefer fulgte straks etter. Foto: Michael Reynolds / Epa / Scanpix
IKKE LENGER SAMMEN: I juli stod president Donald Trump og hørte på at Merck-konsernsjef Kenneth Frazier offentliggjorde en avtale om å produsere glassbeholdere til legemiddelindustrien i USA. Men etter Trumps vage fordømming av terrorangrepet i Charlottesville i helga, trakk Frazier seg fra Trumps forretningsråd, i protest.To andre toppsjefer fulgte straks etter. Foto: Michael Reynolds / Epa / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bråket rundt USAs president Donald Trump og hans håndtering av terrorangrepet i Charlottesville fortsetter.

Nå går tre konsernsjefer i Donald Trumps rådgivende forretningspanel av, for å distansere seg fra presidenten, skriver The Guardian.

Må fordømme hat og sjikane

Det er konsernsjefene for datamaskinselskapet Intel, farmasøytfirmaet Merck og sportsklær-giganten Under Armour som har fått nok, og vil distansere seg fra Trump-administrasjonen. Sjefene mener at Donald Trump burde ha gått mye hardere ut og kritisere nynazistene etter terrorangrepet i Charlottesville i helga, der en ble drept og flere skadd.

Allerede i går tidlig gikk Kenneth Frazier, sjefen for farmasøyt-giganten Merck, av fra Trump-rådet. Frazier er USAs mest kjente og prominente fargede konsernsjef, ifølge CNN.

- USAs ledere må hedre våre grunnleggende verdier, og skal tydelig fordømme hatefulle ytringer, sjikaner, fordommer og hvit overlegenhet, tordnet Frazier.

HARDT PRESSET: Mange mener at USAs president Donald Trump burde vært mye klarere i sin kritikk mot demonstrasjonen som nynazister og såkalte hvite nasjonalister holdt i Charlottesville i helga. I kveld gikk han ut og kaller Ku Klux Klan og nynazister for kriminelle. Foto: Evan Vucci / Ap / Scanpix Vis mer

Mangfold og samhold

Det tok ikke lang tid før også Intel-sjef Kevin Plank sa opp.

- Under Armour er engasjert i sport, ikke politikk. Jeg er takknemlig for å ha vært med i rådet, men vil nå tre av, skriver konsernsjef Kevin Plank på Twitter.

Kort tid etter Planks uttalelse kom en lignende fra Intels Brian Krzanich, som også sier han sa opp fordi han «vil ha framskritt, mens mange i Washington synes å være mer opptatt av å angripe de som er uenige med dem», ifølge The Guardian.

For lite, for seint

Grunnen til at bråket rundt Trumps Charlottesville-reaksjoner ikke synes å stilne, er fordi presidenten var veldig seint ute med å fordømme gruppen som stod bak bråket, de såkalte hvite nasjonalistene (white supremacists) eller nynazistene. I starten valgte Trump i stedet å fordømme volden «på alle sider».

Det var først etter massiv kritikk at han først i går gikk ut og fordømte handlingene til Ku Klux Klan, nynazister og såkalte hvite nasjonalister.

Følger Tesla-Musk

Frazier og Plank er ifølge The Guardian de fjerde og femte forretningslederne som har sagt opp fra Trumps forretningsråd. Disney-sjefen Bob Iger og Tesla-sjef Elon Musk gikk av i protest etter at Trump trakk USA fra Paris-klimaavtalen tidligere i år.

Forretningspanelet ble opprettet i desember i fjor. Målet er å «gjøre det attraktivt for firmaer å skape nye jobber». Nå har altså fem av rådgiverne gitt seg, i protest mot Donald Trump og hans politikk.

SØRGER: Folk har lagt blomster og bilde av 32 år gamle Heather Heyer, som ble drept da en såkalt hvit nasjonalist kjørte inn i en gruppe mennesker som demonstrerte mot nynazistene og de hvite nasjonalistene, som holdt en demonstrasjon. Foto: Chip Somodevilla / Getty / Afp / Scanpix
SØRGER: Folk har lagt blomster og bilde av 32 år gamle Heather Heyer, som ble drept da en såkalt hvit nasjonalist kjørte inn i en gruppe mennesker som demonstrerte mot nynazistene og de hvite nasjonalistene, som holdt en demonstrasjon. Foto: Chip Somodevilla / Getty / Afp / Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!