Tre kunder og fem ansatte drept

Robert (19) rekognoserte butikken før han kom tilbake med en AK-47 og meide ned åtte personer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Klokka 13.42 i går gikk Robert A. Hawkins (19) inn i butikken Von Maur på kjøpesenteret West Roads Mall i Omaha, Nebraska.

Før han gikk inn, hadde han ringt moren i huset han bodde i og sagt:

– Takk for alt du har gjort. Det er for seint nå, før han fortalte henne at han hadde lagt igjen tre selvmordsbrev.

Seks minutter senere gikk han inn i butikken igjen, mens han skjulte noe under genseren.

Så dro han fram automatvåpenet, ifølge CNN høyst sannsynlig en AK-47, før han skjøt og drepte åtte personer. Deretter skjøt han seg selv.

De døde

Navnene til de døde er nå offentliggjort. Tre av dem var kunder på kjøpesenteret; Gary Scharf (48), Lincoln og John McDonald (begge 65). Fem av dem var ansatte; Angie Schuster (36), Maggie Webb (24), Janet Jorgensen (66), Diane Trent (53), Gary Joy (56) og Beverly Flynn (47) .

Fem andre personer ble skadet og for to av dem er tilstanden fortsatt kritisk.

I SORG: Lokalbefolkningen har samlet seg i en kirke. Der tennes det lys for alle de omkomne, også Robert A. Hawkins, som drepte de andre åtte. Foto: AFP/Scanpix
I SORG: Lokalbefolkningen har samlet seg i en kirke. Der tennes det lys for alle de omkomne, også Robert A. Hawkins, som drepte de andre åtte. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

- Så høyt, så stille

Robert A. Hawkins skal ha skutt omtrent 30 skudd, men sa ingen ting da han avfyrte dem. Han skal ha valgt ut ofrene tilfeldig.

– Det var så høyt. Så ble det stille, sier vitnet Jennifer Kramer til CNN.

Hun gjemte seg og fryktet for sitt eget liv, da den 19 år gamle våpendesperadoen fyrte løs i butikken.

Her kan du se hvordan hun og mora måtte gjemme seg. 

Skjøt mann som ringte 911

Politiet tror Hawkins stjal AK-47-våpenet fra stefarens hjem.

Chrissa Tatoon jobber ved kjøpesenteret. Til CNN sier hun at hun så en mann stå ved en heis, mens han forsøkt å ringe nødnummeret 911.

Tre kunder og fem ansatte drept

– Rett etter at han prøvde å ringe, ble han skutt, sier hun til TV-kanalen.

En venn av Robert A. Hawkins kan ikke forstå hvorfor han skjøt og drepte de åtte personene.

– Hvis det oppsto en slåsskamp, var han den som ville gå imellom for å lose det opp. Hvis det var krangler, så var han den rolige, sier Shawn Saunders til CNN.

19 år gamle Robert A. Hawkins forsøkte å fjor sommer å la seg verve til militæret, men ifølge en kilde CNN har snakket med ble søknaden hans avslått.

- Innadvendt, men snill

Debora Maruca Kovac, mora i huset der Robert A. Hawkins hadde bodd de siste åra, beskriver 19-åringen som en innadvendt, men snill gutt.

– Da han kom for å bo hos oss i fjor var han veldig innadvendt, nærmest som i fosterstilling, og han bet negler hele tiden. Han minnet om en bortkommen hundevalp som ingen ville ha. Men det gikk framover hele tiden, han fikk seg jobb, kjæreste og orden på hårsveisen, sier Debora Maruca Kovac til nyhetsbyrået AP.

Et par uker før tragedien i går, ble det slutt med kjæresten. Det gikk veldig hardt inn på 19-åringen.

– Han fortalte at han ville takke for alt jeg hadde gjort for han. Han var lei seg og ville ikke være til byrde for noen lenger. Han fortalte at han hadde fått sparken fra jobben McDonald\'s, sier Debora Maruca Kovac til CNN.

DREPT: Diane Trent.
DREPT: Beverly Flynn.
VÅPENDESPERADO: Robert A. Hawkins.
DREPT: Angie Schuster.