MAKTKAMP: Aina Stenersen kaller sin utfordrers framgangsmåte "fargerik". Mandag kveld kan hun miste førsteplassen på lista for Oslo Frp. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MAKTKAMP: Aina Stenersen kaller sin utfordrers framgangsmåte "fargerik". Mandag kveld kan hun miste førsteplassen på lista for Oslo Frp. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Tre kvinner vil ha makta i Oslo Frp. To av dem liker ikke den tredje særlig godt

Aina Stenersen utfordres om førsteplassen på lista i Frp. Kilder i Oslo Frp kaller det et kupp og sier det er partiet sentralt som forsøker å blande seg inn.

Tre kvinner kjemper i kveld om makta i Oslo Frp. Under nominasjonsmøtet før neste års kommunevalg er Aina Stenersen innstilt til å beholde førsteplassen på lista.

Dagbladet er kjent med at det er misnøye mot Stenersen i deler av Oslo Frp, og to kandidater har utfordret henne til kamp om førsteplassen: Tone Liljeroth og Camilla Wilhelmsen.

- I nominasjonsprosessen er det fritt fram for konkurranse, og jeg har stor respekt for Camilla Wilhelmsen. Samtidig er det er en ganske fargerik måte Liljeroth forsøker å komme seg fram på, sier Stenersen til Dagbladet.

- Hvordan da «fargerik»?

- Det er veldig få i Oslo Frp som vet hvem hun er, og hun har sagt nei til oppgaver i partiet tidligere. Hun er innstilt på 21. plass, men utfordrer altså meg om førsteplassen.

- Hva synes du om det?

- Jeg synes det er veldig bra at nominasjonskomiteen enstemmig har innstilt meg på førsteplass. Jeg har fått masse positive tilbakemeldinger etter det ble kjent at det kom til å bli kampvotering på årsmøtet.

UTFORDRER: Tone Liljeroth utfordrer det etablerte miljøet i Oslo Frp. Det vekker blandede reaksjoner. Foto: Bjørn Inge Bergestuen - Frp
UTFORDRER: Tone Liljeroth utfordrer det etablerte miljøet i Oslo Frp. Det vekker blandede reaksjoner. Foto: Bjørn Inge Bergestuen - Frp Vis mer

- Camilla Wilhelmsen da, hun liker du kanskje bedre?

- Camilla har masse god rutine, hun har jeg jobbet godt med på Rådhuset i flere år, og hun har ledet Frp før, så hun er et mer naturlig valg. Alt jeg vil er å vinne Oslo tilbake fra de rødgrønne og fortsette å tjene partiet, sier Stenersen.

- Det virker kanskje som det er Tone Liljeroth du egentlig frykter mest?

- Jeg frykter ingen, svarer Stenersen.

- Opplever du utfordrerne som mistillit mot deg?

- Nei. Som jeg sa - konkurranse er bra. Camilla er en god kollega på Rådhuset. Liljeroth kjenner jeg ikke.

- Et kupp

Kilder Dagbladet snakker med i Oslo Frp beskriver kampvoteringen om førsteplassen på lista som et kupp.

- Det pågår et kupp, mer eller mindre. Det har vært veldig godt planlagt. De har gått inn og overtatt delegater i lokallagene i bydelene for å kuppe møtet, sier en sentralt plassert kilde i Oslo Frp, som tilhører fløyen som ikke støtter Tone Liljeroth.

- Det er partiet sentralt som forsøker å blande seg inn. Det er jeg helt overbevist om, sier vedkommende.

- En ting er det som skjer ved neste nominasjon. Hvis disse vinner gjennom med Tone Liljeroth, er spørsmålet hva som skjer ved neste nominasjon. Om disse vinner gjennom, da kan du spørre om Christian Tybring-Gjedde blir stående på lista, sier vedkommende.

Fløykamp

Det er André Melchior Larssen, spesialrådgiver for Frp på Stortinget, som på vegne av Grünerløkka Frp har fremmet forslag om å innstille Tone Liljeroth til 1. plass på lista. Liljeroth har bakgrunn som rådgiver i Frp sentralt, blant annet for Siv Jensen.

Nettstedet Resett lanserte i går, ved hjelp av anonyme kilder i Frp, teorien om at liberalistiske krefter nå er i ferd med å kuppe Oslo Frp. Tone Liljeroth representerte disse liberalistiske kreftene, ifølge Resetts kilder.

Liljeroth forteller Dagbladet at hun ikke aner hvilke anonyme kilder i partiet som sprer et narrativ om fløykamp.

- Det er et sunnhetstegn med konkurranse, og ekstra morsomt at vi er tre kvinner som skal kjempe om førsteplassen, sier Liljeroth, som understreker at hun skal «tape med en smil» dersom det blir slik.

- Jeg har bare såvidt møtt Aina Stensersen, men hun virker hyggelig. Hun kom bort og hilste på babyen min en gang, sier Liljeroth.

- Mer snakk om integrering

Hun var gruppeleder i Skedsmo kommunestyre, og har tidligere i 2012 nei til å være stortingskandidat for Akershus Frp. Den gang valgte hun strategijobb for partiledelsen i stedet.

- Oslo Frp ligger på seks prosent på enkeltmålinger. Det er krise?

- Vi skal i alle fall ha større ambisjoner enn seks prosent. Vi må være noe mer.

- Er du misfornøyd med måten Stenersen har profilert partiet på?

- Jeg synes vi kan bli enda flinkere til å vise bredde, vi har stort potensiale i Oslo. Vi skal snakke mer om å få folk i arbeid, vi skal satse på unge og gjøre noe med hvor dyrt det er blitt å kjøre bil. Folk mellom 20 og 40 år er den største befolkningsandelen i Oslo, og de må vi være flinkere til å nå. Vi skal være mer enn bare innvandring. Vi skal også snakke om integrering, sier hun.

- Så da er det jo faktisk en liberalistisk versus en konservativ fløy?

- Nei, vi har kanskje ulike nyanser, men vi står for det samme partiprogrammet og den samme Frp-politikken både Stenersen, Wilhelmsen og jeg.

KASTET SEG PÅ KAMPEN: Camilla Wilhelmsen synes også at utfordrer Tone Liljeroth kommer fra sidelinja i for stor grad. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KASTET SEG PÅ KAMPEN: Camilla Wilhelmsen synes også at utfordrer Tone Liljeroth kommer fra sidelinja i for stor grad. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- På sin plass

Camilla Wilhelmsen, den tredje kandidaten, sier hun stiller til kamp om førsteplassen for å demme opp for Tone Liljeroth.

- Når det kommer noen utenfra, som er såpass ukjent og aldri har engasjert seg noe særlig i Oslo-politikken, så tenker jeg at det på sin plass at jeg også stikker hodet fram. Det har Aina og jeg et helt avklart forhold om. Vi samarbeider godt.

- Så det er Tone Liljeroth du vil stanse?

- Det er sunt med konkurranse.

- Du sier det, men det virker ikke som du mener det?

- Hvis jeg ikke hadde vært engasjert i Oslo-politikken, ikke hadde noen debattinnlegg eller medieoppslag å vise til, så hadde ikke jeg villet komme inn fra sidelinja på denne måten. Det er derfor naturlig for meg å vise at jeg har rutinen til å stå på førsteplass, sier Wilhelmsen.

Hun avviser at Oslo Frp er i krise, men:

- Vi gjorde et dårlig valg i 2015. Nå jobber vi for å hente tilbake velgere. Jeg opplever at vi jevnt og trutt tar viktige steg.

Gir seg ikke med tap

Stilt overfor kritikken fra Tone Liljeroth svarer Aina Stenersen at hun mener Frp «har en rekke brede kjernesaker» som treffer godt.

- Og jeg er jo ganske ung fortsatt, så jeg tenker jeg burde ha god mulighet til å treffe velgere mellom 20 og 40 år.

- Hva gjør du vil du taper?

- Da fortsetter jeg som før. Men jeg tror jeg vinner, sier Stenersen.