Tre leger og ti erklæringer sier Sonja er for syk til å jobbe

Likevel får hun ikke uføretrygd av NAV. - Gå på sosialen, sa de.

KJEMPET I 12 ÅR: Sonja Karina Windstad er sliten av å kjempe mot byråkratiet. - Kunne jeg jobbet ville jeg langt heller gjøre det, enn å slite meg ut på å få uføretrygd, sier Windstad. Advokat Vidar Sinding (t.v.) er forferdet over behandlingen klienten har fått. Foto: Eiliv Frich Flydal/Dagbladet.no
KJEMPET I 12 ÅR: Sonja Karina Windstad er sliten av å kjempe mot byråkratiet. - Kunne jeg jobbet ville jeg langt heller gjøre det, enn å slite meg ut på å få uføretrygd, sier Windstad. Advokat Vidar Sinding (t.v.) er forferdet over behandlingen klienten har fått. Foto: Eiliv Frich Flydal/Dagbladet.noVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Jeg likte jobben min veldig godt. Godt samarbeid, trivelige kolleger, trygt og stabilt, sier en Sonja Karina Windstad (45).

Hun savner jobben som kantinesjef i Aurskog, men etter noen år var uhellene så mange og smertene så store at hun så seg nødt til å si opp.

- Jeg våknet med sovende armer og mistet serveringsbrett og tallerkener på jobben. Etter å ha vært hjemme i permisjon med min nyfødte sønn kom jeg tilbake på jobb, men da skjønte jeg at det ikke gikk. I lange perioder var det smerter 24 timer i døgnet, sier Windstad til Dagbladet.no.

Oppsigelse vondest
- Det ble mange turer på bakrommet for å samle krefter og tanker underveis. Men jeg hadde det aldri så vondt som da jeg sa opp, sier hun.

Windstad visste ikke hva hun gikk til da hun sa opp kantinejobben, men regnet med at helsevesenet og Aurskog-Høland kommune ville ta vare på en arbeidstaker som ikke klarte mer.

I ryggen hadde hun etterhvert flere leger og utredninger, som konkluderte med at hun ikke kunne gjenoppta arbeidet og burde over på uføretrygd. Allikevel nekter NAV Aurskog-Høland henne trygd og mener at hun får «søke på sosialhjelp».

«Ikke liv laga»
I sluttrapporten fra attføringsprogrammet hun deltok på i regi av daværende A-etat i 2005, konkluderes det med at Windstad har behov for varig trygdeordning. Under punktet«Forholdet mellom helse/yrkeshemming og arbeid» står det:

«Hennes helsesituasjon gjorde at hun ikke klarte å utføre arbeidsoppgavene på en slik måte at det ikke er liv laga å fortsette noen videre utprøving i et annet tiltak eller inngå noen videre arbeidskontrakt.»

Attføringsprogrammet skal teste ut en persons teoretiske og praktiske egenskaper - stilt overfor en arbeidssituasjon. 

- Søk på sosialhjelp
Windstad beskriver at de siste fire årene som «en runddans med byråkratiet» og mener hun har fulgt alle pålegg om kurs og rehabilitering. Allikevel fikk hun før jul beskjed om at januar 2009 kunne innledes med et besøk på sosialkontoret.

- Ettersom NAV ikke klarer å finne ut hva slags type støtte jeg skal ha, sa min saksbehandler at jeg fikk «søke på sosialhjelp eller begynne å jobbe», sier Windstad.

Advokat Vidar Sinding, er kraftig opprørt over behandlingen hans klient beskriver.

- Dette er helt horribelt. Windstad har ikke noe på et sosialkontor å gjøre, hun er syk og har rett på trygdeytelse», skriver han i en epost til Dagbladet.no.

Ikke tatt seriøst
Windstad opplever å ikke bli tatt seriøst av NAVs saksbehandlere.

- Når man har en sykdom som ikke vises tydelig utvendig, så... Vel, selv om de sier at de tror på deg, så føler du at de ikke gjør det.

- Tenker du på legene eller NAV?

- NAV, absolutt. Legene har jo utredet og stilt sine diagnoser, men avslagene jeg får fra NAV er ikke begrunnet faglig medisinsk. Kanskje det var lettere om jeg kom med hodet under armen, kanskje ville de trodd meg da. Jeg føler meg behandlet som om jeg skal lure samfunnet, sier Windstad.

KLARTE IKKE JOBBEN: - Det er vanskelig å se for seg hva hun kunne klare, var spesialistens svar på hva Sonja Windstad kan gjøre i arbeidslivet.
KLARTE IKKE JOBBEN: - Det er vanskelig å se for seg hva hun kunne klare, var spesialistens svar på hva Sonja Windstad kan gjøre i arbeidslivet. Vis mer

Advokat Sinding mener NAV har seg selv og takke for at saksbehandlingen har gått dårlig. Da han sist høst ba om å få hennes trygdemappe, der all relevant informasjon og legeerklæringer som NAV har innhentet skal ligge, manglet nesten samtlige dokumenter, hevder han.

- Det eneste som lå der var papirer om barnetrygd og enkelte ark om de mange sakene hun har hatt med NAV. Ikke én eneste legeerklæring lå der. Da kan jo saksbehandlerne umulig ha hatt den informasjonen de trenger for å vurdere hennes søknader de siste årene, sier Sinding.

Folketrygdloven
Folketrygdloven fra 1967 understreker at trygdesystemet baserer seg på tillit mellom brukerne og saksbehandlere.

- Det er helt utenkelig at min klient har planer om å lure til seg noe.  Hun har vært på konsultasjoner og møter hos leger og trygdemyndigheter i 12 år. I tillegg til alle behandlinger. Om ikke NAV generelt har tillit til henne og andre, så bryter de intensjonen i Folketrygdloven, sier advokaten til Dagbladet.no.

- Siden 2004 har hun fått 14 legeerklæringer som omhandler hele syv sykdommer, syndromer og skader. Minst én av dem er alene grunn nok til uføretrygd og til sammen så er det overveldende, sier Sinding.

Ville helst jobbet
Windstad er ikke begeistret for å havne i avisa og beskriver tilværelsen utenfor arbeidslivet som «usosial».

- Jeg liker jo ikke å gjøre noe ut av meg. Dette er ikke helt min stil. Men om andre også blir behandlet som dette, så må jo noen si i fra til slutt. Det er ikke noe moro å være sjuk, sier hun.

- Det er usosialt og forbindes med noe skamfullt å være hjemme og jeg liker å jobbe. Men jeg klarer det dessverre ikke, sier Windstad.

NAV: - Skal tas på alvor
- Jeg synes det er veldig leit å høre. Vår visjon er å gi mennesker muligheter, og vi er genuint opptatt av å møte våre brukere med vennlighet og respekt i enhver sammenheng, sier konstituert leder Jarle Reinertsen.

Reinertsen tiltrådte i desember 2008.

HÅPER NAV RYDDER OPP: Advokat Vidar Sinding håper etableringen av NAV vil føre til at færre mennekser blir kasteballer i byråkratiet. - Men de har en vei å gå, det er jo tydelig, sier han. Foto: Eiliv Frich Flydal
HÅPER NAV RYDDER OPP: Advokat Vidar Sinding håper etableringen av NAV vil føre til at færre mennekser blir kasteballer i byråkratiet. - Men de har en vei å gå, det er jo tydelig, sier han. Foto: Eiliv Frich Flydal Vis mer

- Det skjer dessverre at brukere blir både fortvilet og sint i møtet med oss. Derfor er det viktig for at brukerne i det minste opplever å bli tatt på alvor, selv om vi ikke alltid kan innfri brukernes ønske, sier Reinertsen.

Innrømmer trygdemappe-feil
Reinertsen mener at Windstads trygdemappe har vært komplett, men at NAV gjorde en feil ved utleveringen til advokaten.

- NAV Aurskog Høland har ved en feiltakelse utelatt noen dokumenter i vår kopiering til advokat. Det beklager jeg, og vi vil gjøre vårt ytterste for at andre brukere ikke skal erfare noe liknende, sier Reinertsen til Dagbladet.no.

Flere henvendelser fra advokaten til NAV-kontoret skrevet høsten 2008 ble først besvart denne uken, etter at Dagbladet.no kontaktet NAV om saken.

- VELDIG LEIT: NAV-leder Jarle Reinertsen synes Windstads historie er lei og mener NAV ikke har gjort en god nok jobb i saken. Foto: Privat
- VELDIG LEIT: NAV-leder Jarle Reinertsen synes Windstads historie er lei og mener NAV ikke har gjort en god nok jobb i saken. Foto: Privat Vis mer
FIKK TO ULIKE SVAR: Da Sonja Windstad søkte om yrkesrettet attføring i høst, fikk hun to vedtak i posten, begge datert 10.12.08. En innvilgelse og ett avslag. Avslaget har det høyeste referansenummeret. Da Windstad kontaktet NAV fikk hun beskjed om at det var avslaget som gjaldt.
FIKK TO ULIKE SVAR: Da Sonja Windstad søkte om yrkesrettet attføring i høst, fikk hun to vedtak i posten, begge datert 10.12.08. En innvilgelse og ett avslag. Avslaget har det høyeste referansenummeret. Da Windstad kontaktet NAV fikk hun beskjed om at det var avslaget som gjaldt. Vis mer
KJØRER OM NATTA FOR Å PASSE SØNNEN: Sonjas ektemann kjører trailer på natta for å få økonomien hjemme til å gå rundt. I tillegg trenger sønnen oppmerksomhet om dagen, ofte mer enn Sonja klarer alene. - Sove kan jeg gjøre innimellom, sier Odd Harald Windstad. Foto: Eiliv Frich Flydal/Bjørn Langsem
KJØRER OM NATTA FOR Å PASSE SØNNEN: Sonjas ektemann kjører trailer på natta for å få økonomien hjemme til å gå rundt. I tillegg trenger sønnen oppmerksomhet om dagen, ofte mer enn Sonja klarer alene. - Sove kan jeg gjøre innimellom, sier Odd Harald Windstad. Foto: Eiliv Frich Flydal/Bjørn Langsem Vis mer