Vollen-drapet:

Tre leger undersøkte drapstiltalte (16) før det første avhøret

Ingen av dem mente hun var psykotisk.

TILREGNELIG ELLER IKKE : Den 16 år gamle jenta som er tiltalt for overlagt drap på miljøarbeideren Anna Kristin Gillebo Backlund erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen.  Tegning: Fedor Sapegin
TILREGNELIG ELLER IKKE : Den 16 år gamle jenta som er tiltalt for overlagt drap på miljøarbeideren Anna Kristin Gillebo Backlund erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen.  Tegning: Fedor Sapegin Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I Borgarting lagmansrett er det tilregneligheten til jenta (16) som drepte miljøarbeideren Anna Kristin Gillebo Backlund (30) som er hovedtema.

Retten skal ta stilling til om 16-åringen var psykotisk eller ikke da hun begikk drapet, og derfor er mange av vitnene som skal forklare seg enten leger eller psykiatere som har hatt noe med tiltalte å gjøre før eller etter drapet.

I dag fikk retten høre forklaringene til tre leger som snakket med jenta bare timer etter at hun hadde drept Backlund Gillebo.

DREPT: Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept på Små Enheter. Foto: Privat
DREPT: Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept på Små Enheter. Foto: Privat Vis mer

Ført til arresten

Cirka klokka 02.00 den 28. oktober 2014, begikk jenta drapet på Gillebo Backlund på barnevernsinstitusjonen Små Enheter i Asker. Jenta vekket deretter en sovende nattevakt på boenheten og fortalte ham om hva hun hadde gjort. Politiet ble raskt varslet, og jenta ble ført til arresten i Asker og Bærum politidistrikt.

DREPT PÅ JOBB: Miljøarbeideren Anna Kristin Gillebo Backlund (30) ble drept av en den gang 15 år gammel jente som bodde på barnevernsinstitusjonen Små Enheter. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
DREPT PÅ JOBB: Miljøarbeideren Anna Kristin Gillebo Backlund (30) ble drept av en den gang 15 år gammel jente som bodde på barnevernsinstitusjonen Små Enheter. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

Rundt klokka 03.45 kom politibetjenten som seinere skulle avhøre jenta inn på cella hennes.

- Hun så meg i øynene og hilste, sier betjenten i retten, som forteller at det da var blitt besluttet å tilkalle en lege for å se til henne.

- Det er vanlig at vi gjør det for å forsikre oss om at vedkommende kan sitte i vår varetekt. Ikke minst er det viktig når den siktede er så ung som i dette tilfellet, sier betjenten.

Legebesøk i arresten

Mellom klokka 03.00 og 04.00 kom derfor en legevaktlege fra Asker og Bærum legevakt til politistasjonen for å ta en første vurdering av jenta.

- Jeg husker det godt, sier legen i retten i dag.

- Jeg hadde fått beskjed om at jeg skulle ha fokus på jentas psykiske tilstand. Jeg opplevde henne som overraskende rolig, våken og orientert. Hun hadde ingen manglende oppfatning av hva som hadde skjedd. Jeg vurderte henne verken som akutt suicidal eller psykotisk, og jeg så derfor ingen behov for en akuttinnleggelse, sier legen.

Han presiserer at ettersom psykiatri ikke er hans fagfelt anbefalte han likevel at jenta skulle vurderes ytterligere av andre leger så snart det lot seg gjøre.

Også de på politistasjonen var opptatt av dette, sier politibetjenten som skulle avhøre jenta.

- Det første møtet med legevaktlegen ble for kort, og vi ønsket å sikre oss at dette skjedde på en god måte, sier betjenten.

Vurdert på legevakta

I 08-tida sammen morgen ble jenta fraktet til Asker og Bærum legevakt for en ny vurdering.

Undersøkelsen, som ble foretatt av en kvinnelig legevaktlege, varte i en drøy time. Den kvinnelige legen sier i retten at hun utførte rettstoksiologiske prøver, kliniske undersøkelser og blodprøver av jenta.

I retten er det de kliniske undersøkelsene som vies størst oppmerksomhet. Legen forteller at hun opplevde tiltalte som orientert på tid og sted, at hun hadde god blikkontakt, og at hun klarte å holde konsentrasjonen uten avsporinger.

- Hun benektet å ha eller ha hatt syn- og/eller hørselshallusinasjoner, sier legen.

Hun forteller videre at hun der og da ikke fant noen tegn på at jenta var psykotisk.

- På bakgrunn av den kliniske undersøkelsen kunne ikke jeg se at hun skulle legges inn, men dette var ei jente under 16 år, og jeg mente derfor det var rimelig med en second opinion, sier legen.

Undersøkes av psykiater

Rundt klokka 09.00 ankom en psykiater fra Fra Vestre Viken ungdomsavdeling, BUPA, sykehuset, for å foreta enda en undersøkelse av jenta.

- Jeg gjorde en psykiatrisk vurdering som skjedde via en samtale der jeg stilte henne en rekke spørsmål, sier psykiateren, som forteller at hun også vurderte hvordan jenta framsto, så ut - og måten hun snakket på - for å finne ut om hun var psykotisk eller suicidal.

- Jeg snakket med henne i èn time, og fikk mye informasjon. Men dette var ingen full utredning. Det var en generell psykiatrisk vurdering, understreker psykiateren.

AKTOR: Statsadvokat Erik Førde. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
AKTOR: Statsadvokat Erik Førde. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Psykiateren sier at jenta var rolig og samarbeidet godt under samtalen. Av de kriteriene som må være til stede for å kunne gi en pasient diagnosen psykose, fant hun få.

Hun sier hun i ettertid har reflektert over at noe av det jenta fortalte kan ha vært vrangforestillinger, men dette har hun ikke journalført.

- Jeg utledet at hun var i stand til å gjennomgå avhør, og at det ikke var nødvendig å legge henne inn.

- Var du noe i tvil om konklusjonene dine?, spør statsadvokaten.

- Nei, jeg var ikke i tvil om at hun ikke var psykotisk der og da, svarer psykiateren.

Etter undersøkelsen ble jenta ført tilbake til politistasjonen.

Klokka 14.00 startet det første politiavhøret med henne.

Blitt dårligere

Etter tingrettsdommen i fjor, der jenta ble dømt til ni års forvaring, har tilstanden hennes blitt forverret. Det opplyser jentas forsvarer Cecilie Nakstad.

FOPRSVARERE: Cecilie Nakstad og Marianne Darre-Næss. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FOPRSVARERE: Cecilie Nakstad og Marianne Darre-Næss. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Vi vil føre vitner og legge fram dokumentasjon som vil vise klare tegn på psykose allerede fra jenta var 12 år gammel. En privat sakkyndig har gjennomgått det samme materialet og vil underbygge vår påstand. Etter vår mening er jenta blitt feildiagnostisert tidligere, noe som fikk fatale følger, uttalte Nakstad til NTB i helga.

Tre rettsoppnevnte sakkyndige har vurdert jenta forut for rettssaken. De har i sine rapporter konkludert med at jenta ikke var psykotisk på gjerningstidspunktet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer