Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tre måneder etter at 32 ungdommer ble sprengt i lufta i Suruc, slo selvmordsbomberens bror til og drepte 102 personer i Ankara

Tyrkiske myndigheter tror Den islamske stat (IS) støttet terrorbrødrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Selvmordsangrepet mot fredsmarsjen i Ankara forrige søndag var det blodigste angrepet Tyrkia har opplevd i moderne tid. 102 mennesker mistet livet.

Politiet har identifisert én av selvmordbomberne som Yunus Emre Alagoz, broren til mannen som sprengte seg selv og drepte 34 ungdommer i juli.

Det blir omtalt som et alvorlig sikkerhetsbrudd at en ettersøkt mann klarte å gjennomføre Tyrkias blodigste terrorangrep.

Drepte 32 Den første broren, Seyh Abdurrahman Alagoz, har blitt utpekt som mannen bak terrorangrepet i juli. Så mange som 300 kurdiske ungdommer hadde samlet seg i bakgården på kultursenteret Amara i Suruc da ei bombe gikk av i folkemengden. 32 personer døde.

De kurdiske ungdommene var på vei til den syriske byen Kobani, byen som IS la i grus under et fire måneder langt angrep. De skulle hjelpe til med oppbyggingen.

Men den første broren skal ha gått inn i folkemengden og sprengt seg selv og ungdommene.

Drepte 102 Det skulle gå tre måneder før den andre broren slo til. Han var ettersøkt av politi og sikkerhetsmyndigheter da han sprengte seg selv under en fredsmarsj i Ankara. Marsjen som skulle være en markering mot voldsspiralen mellom tyrkiske sikkerhetsstyrker og kurdiske opprørere, endte i et blodbad.

102 personer ble drept, de fleste kurdere og venstreorienterte. 

Statsadvokaten bekrefter ifølge tyrkiske Hurriyet at én av de to selmordbomberne er identifisert som Yunus Emre Alagoz. I tillegg er 11 personer pågrepet og ni personer ettersøkt.

Da politiet ransakte et hus i Gaziantep i forbindelse med etterforskningen av Alagoz, fant de blant annet ni selvmordsvester, 60 kilo TNT og flere håndgranater.

- IS står bak Ifølge Tyrkias statsminister peker etterforskningen på at det er terrorgruppa Den islamske stat (IS) som står bak angrepet i Ankara.

De to brødrene var fra byen Adiyaman sørøst i Tyrkia, hvor de ifølge The Guardian tilbrakte mye på et tehus og snakket om religion. Begge brødrene skal ha vært i Syria en periode.

IS' motiver får å ta kurdiske mål i Tyrkia, er at kurdere kjemper mot IS inne i Syria.

- PKK og syrisk-kurdiske YGP er en av de få grupperingene som har klart å slå tilbake mot IS, har Tyrkia-forsker Siri Neset, som er tilknyttet Chr. Michelsen Institute, tidligere sagt til Dagbladet.

Snart valg 1. november, om en og en halv uke, skal Tyrkia ha nyvalg. Det lyste Tyrkias president Recep Erdogan ut etter at AKP tapte flertallet i parlamentet i sommer.

Valget kommer midt i et politisk kaos, frykten for at Syria-krigen skal spre seg inn i Europa og kampen mot verdens mest brutale terrorgruppe IS og bombingen av PKK.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!