Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tre måneder gammelt spedbarn er død

Siktelsen mot barnets far er utvidet til drap. Politiet etterforsker om mannen har utøvd vold mot andre familiemedlemmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det tre måneder gamle spebarnet som har ligget kritisk skadet på Ullevål sykehus siden 27. desember døde i går kveld. Siktelsen mot barnets far er utvidet til drap, ifølge en pressemelding fra politiet.

Barnet og hennes familie bor til vanlig i Nordland, men var på juleferie i Oslo da barnet den 27. desember ble påført alvorlige skader som gjorde henne kritisk syk.

AMK-sentralen ble varslet av familiemedlemmer, og barnet ble fraktet til sykehus i ambulanse. På sykehuset ble det konstatert at skadene på barnet ikke var forenlige med fars forklaring om hendelsesforløpet. Sykehuset varslet da politiet, og faren ble pågrepet og siktet for grov mishandling.

- Barnet obduseres i dag, og vi forventer å få en midlertidig obduksjonsrapport i løpet av dagen. En endelig obduksjonsrapport vil imidlertid ta noe lengre tid før er klar, sier politiadvokat Sturla Henriksbø i Oslo politidistrikt, til Dagbladet.

Tidligere mishandlet

Ifølge pressmeldingen fra politiet viser undersøkelsene at barnet i tillegg til ferske skader, også hadde alvorlige skader som må ha skjedd på et tidligere tidspunkt.

Barnet var kritisk skadet og hadde meget omfattende hjerneskader.

- Denne typen grov vold mot et forsvarsløst spedbarn er meget alvorlig og etterforskningen av slike saker har høyeste prioritet hos politiet. Vi bruker derfor store ressurser i denne etterforskningen, sier Henriksbø.

Barnets mor er også pågrepet for passiv medvirkning til vold mot barnet. Ifølge Henriksbø er begge foreldrene norske statsborgere i 30-årene.

Barnets far har vært varetektsfengslet siden hendelsen. Barnets mor ble varetektsfengslet etter hendelsen, men ble løslatt av politiet etter en uke i varetekt, da etterforskningen i mellomtiden hadde lyktes å redusere bevisforspillelsesfaren i tilfredsstillende grad, og for at hun skulle ha anledning til å være på sykehuset sammen med datteren den siste tiden.

- Siktelsen mot barnets far og mor vurderes fortløpende gjennom etterforskningen. Saken etterforskes både i Oslo og av politiet på familiens hjemsted i Nordland. Omfanget av vold utøvd av barnets far, også mot eventuelle andre familiemedlemmer, er et sentralt tema i etterforskningen, sier Henriksbø.

Kritiserer behandlingen av mor

Morens forsvarer, Kirsten B. Sigmond, sier til Dagbladet at hun stiller seg uforstående til siktelsen, og erkjenner ingen form for straffskyld i forbindelse med barnets dødsfall.

Advokaten synes behandlingen av moren i starten av saken var svært kritikkverdig.

- Hun ble plassert på glattcelle, noe som er helt umenneskelig i en situasjon der du får vite at barnet ditt står i fare for å miste livet. Det er verdt å merke seg at tingrettsdommer mener det ikke er skjellig grunn til mistanke mot mor. Hun var heller ikke til stede da barnet mistet bevisstheten og ble sendt til sykehuset, sier forsvareren til Dagbladet.

Fars forsvarsadvokat, Svein Holden, ønsker ikke å fortelle hvordan barnets far har reagert på nyheten om den siste utviklingen i saken.

- Dette er en veldig tragisk sak. Utover det har jeg ingen kommentarer på nåværende tidspunkt, sier Holden.

Søsken ivaretatt

Barnets eldre søsken er ivaretatt av barnevernet. Saken etterforskes bredt både i Oslo og på familiens hjemsted.

Politiet opplyser at de har gjennomført en rekke avhør av familiemedlemmer og andre vitner. Også barnets eldre søsken er avhørt i saken.

- Åstedsundersøkelser og tekniske og taktiske undersøkelser er allerede gjennomført. Denne saken vil imidlertid kreve en langvarig etterforskning, opplyser Henriksbø.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!