Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tre menn arrestert i terrorsak

FBI tror angrep mot New York var nær forestående.

ARRESTERT:  Najibullah Zazi (24) ble arrestert av FBI i Colorado lørdag kveld. Foto: AP Photo/Chris Schneider - Denver Post/Scanpix
ARRESTERT: Najibullah Zazi (24) ble arrestert av FBI i Colorado lørdag kveld. Foto: AP Photo/Chris Schneider - Denver Post/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): FBI arrestert sent lørdag kveld tre menn i forbindelse med etterforskningen av et terrorplot mot New York City.

De tre mennene er foreløpig siktet for falsk forklaring, men siktelsene kan bli utvidet, ifølge amerikanske medier.

- De pågrepne etterforskes sammen med flere andre for planer om å detonere bomber i USA. FBI har imidlertid ingen spesifikk informasjon om når, hvor eller hva som var målet for angrepet, opplyser David Kris, advokat ved påtalemyndigheten for nasjonal sikkerhet i en uttalelse melder CNN.

Far og sønn pågrepet
En far og en sønn, den 24 år gamle flyplassansatte Najibullah Zazi og hans far Mohammed Zazi (53), er blant de arresterte.

I New York har politiet arrestert imamen Ahmad Afzali som skal ha vært en politiinformant for politiet i New York. Imamen snudde seg imidlertid mot politiet og varslet far og sønn Zazi om etterforskningen, ifølge ABC News.

Lekkasjen fra Afzali satte angivelig etterforskningen i fare og førte til at FBI måtte arrestere de mistenkte mye tidligere enn de ønsket.

Oppskrift på bomber

Ifølge rettsdokumenter som ble frigitt søndag har politiet funnet en oppskrift på hjemmelagde bomber skrevet med Najibullah Zazi håndskrift. Politiet har også funnet Zazis fingeravtrykk på materialer som kan benyttes til å lage bomber med.

Bevisene ble framlagt 24-åringen i et avhør forut for arrestasjonen, men da nektet han kjennskap til dem. Senere innrømmet han at notatene var hans. Dette er nå kjernen i siktelsen mot ham.

Etterforskningen startet i 2008 da CIA oppdaget at Zazi hadde hatt to opphold i Peshawar i Pakistan - en by som ifølge ABC News ofte benyttes av al-Qaida til møter med utlendinger. Da Zazi kom tilbake til New York i forrige uke, iverksatte FBI og politiet i New York en rekke raid for å forstyrre det etterforskerne mener var et virkelig forsøk på et terrorangrep i storbyen.

Zazi har også innrømmet at han fikk opplæring i bruk av våpen og sprengstoff i en al-Qaida-leir i Pakistan

Sms
Tekstmeldinger sent av Zazi antydet at de planlagte angrepene var nær forestående, tror FBI. «Bryllupskaken er klar» sto det i en melding, som myndighetene mener kan ha vært en kode for at angrepet var klart.

Etterforskerne sier at de ikke vet hva som var målet for det planlagte angrepet, men Zazis pc kan inneholde viktige spor om dette. Elektriske spor på denne viser at han skaffet seg informasjon om baseball og fotballstadioner og lokaler brukt under moteuka i New York for kort tid siden, ifølge ABC News.

Før arrestasjonen hadde Zazi blitt avhørt av FBI i tre dager. En fjerde dag med avhør var satt opp, men Zazis advokat avlyste dette.

Siktedes advokat Arthur Folsom sier Zazi samarbeidet med politiet under avhørene.

De tre siktede, som har afghansk opprinnelse, framstilles for varetekt på mandag.

ARRESTRT:  Mohammed Zazi ble hentet av FBI lørdag. Foto: AP Photo/Chris Schneider - Denver Post
ARRESTRT: Mohammed Zazi ble hentet av FBI lørdag. Foto: AP Photo/Chris Schneider - Denver Post Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling