FREMMEDKRIGERE: Valon Avdyli (t.v.), Djibril Bashir i Syria, trolig i mai 2013. Til høyre en nå avdød norsk fremmedkriger. Foto: Politiet
FREMMEDKRIGERE: Valon Avdyli (t.v.), Djibril Bashir i Syria, trolig i mai 2013. Til høyre en nå avdød norsk fremmedkriger. Foto: PolitietVis mer

Tre menn dømt for å ha støttet IS i Syria

I Høyesterett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre menn er i Høyesterett dømt til fengselsstraffer fra sju måneder til fire år og seks måneder for terrortilknytning og for å ha støttet IS i Syria.

Straffene er litt mildere enn da saken ble behandlet i Borgarting lagmannsrett. Alle tre har nektet straffskyld.

Dette er første gang en norsk domstol behandler en sak om forbudet mot å delta i og støtte en terrororganisasjon.

Reduserte straffen

Norsksomaliske Djibril Abdi Bashir (32) er dømt til fengsel i fire år og tre måneder. Det er tre måneder mindre enn han ble dømt for i Borgarting lagmannsrett. Til fradrag kommer 768 dager for utholdt varetekt.

De to norskalbanske brødrene Valon (30) og Visar Avdyli (26) ble dømt til henholdsvis fire år og seks måneder og sju måneders fengsel. For den første trekkes det fra 768 dager for utholdt varetekt og for den andre 31 dager.

Dommen for den eldste broren er redusert med tre måneder, mens den er redusert med en måned for den yngste broren i forhold til lagmannsrettsdommen.

- Vårt viktigste anliggende var at både tingretten og lagmannsretten hadde lagt seg for høyt når det gjaldt straff, og det har vi fått medhold i. Det er vi tilfreds med, sier 32-åringens forsvarer, advokat Marius Dietrichson, til NRK.

Fremmedkrigere

30-åringen og 32-åringen ble i lagmannsretten dømt for å ha kjempet med våpen for IS i Syria, mens 26-åringen ble dømt for å ha forsøkt å sende stridsbekledning, klær og utstyr til en bror som senere ble drept i Syria.

Lagmannsretten fant ikke tilstrekkelig bevis for at de to eldste deltok direkte i krigshandlinger, men valgte likevel å karakterisere dem som fremmedkrigere.

Vant fram med anken

I mai fjor ble de tre dømt i Oslo tingrett til fengsel i henholdsvis fire år og tre måneder, fire år og ni måneder og sju måneder. I forhold til tingrettsdommene er det dermed bare den eldste av de to brødrene som har fått redusert straffen sin etter at Høyesterett har sagt sitt.

- Det viktigste for oss er at Høyesterett i hovedsak har opprettholdt det nivået tingretten og lagmannsretten la seg på når det gjelder straffutmåling. At det ble en mindre nedjustering får vi leve med, sier aktor i saken, førstestatsadvokat Jan Fredrik Glent, til NRK.

Første i sitt slag

Saken er unik i den forstand at det er første gang en domstol i Norge har tatt stilling i en sak som gjelder forbudet mot å delta i og støtte en terrororganisasjon.

Paragraf 147 d i straffeloven, som ble innført sommeren 2013, sier at man kan straffes med seks års fengsel hvis man «danner, deltar i, rekrutterer medlemmer eller yter økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon».

(NTB)