Tre menn mafiatiltalt etter å ha stjålet gamle klær

De ble tatt på fersk gjerning da de stjal gamle klær fra containere.

SAMLER INN KLÆR OG SKO: Her kaster en mann klær i en Fretex-container på Høvik utenfor Oslo. Foto: Lars Eivind Bones
SAMLER INN KLÆR OG SKO: Her kaster en mann klær i en Fretex-container på Høvik utenfor Oslo. Foto: Lars Eivind BonesVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsadvokat Erik Førde har tiltalt tre menn fra Litauen for mafiavirksomhet. Tirsdag sitter de tre på tiltalebenken i Asker og Bærum tingrett.

Mennene - 22, 27 og 27 år gamle - ble tatt på fersk gjerning av politiet, etter å ha rundstjålet ti oppsamlingscontainerne eid av Frelsesarmeen og Uff for brukte klær og sko.

Gamle klær Litauerne som tidligere er bøtelagt for lignende forhold - da fikk da 10 000 kroner i bot - er såkalte gamle kjenninger av politiet.

Natt til 27. mai i år ble de tatt i en irskregistrert Mercedes varebil. I bilen fant politiet hele 282 poser med brukte sko og klær som mennene hadde stjålet fra oppsamlingscontainere i Oslo og Bærum.

Ifølge tiltalen skal de tre mennene ha brukt dirk eller en stjålet en universalnøkkel for å tømme containerne.

Mafiakriminalitet Advokat Gøran Møller Christiansen i Advokatfirmaet Elden, forsvarer en av litauerne. Han reagerer med vantro over tiltalen.

- Mennene er tiltalt etter straffelovens paragraf 60 A - den såkalte mafiaparagrafen. Det er helt urimelig at de nå risikerer flere års fengsel for på ha stjålet brukte klær og brukte sko fra en oppsamlingscontainer. Dette er ikke hva jeg oppfatter som mafiakriminalitet, sier advokat Gøran Møller Christiansen.

Den såkalte mafiaparagrafen i straffeloven ble forandret for et par år siden. Hensikten var å straffe mobile vinningskriminelle hardere.

- Urimelig - Etter min oppfatning er det helt urimelig at disse mennene, som er tiltalt for å ha stjålet brukte sko og klær fra Frelsesarmeens og Uffs oppsamlingscontainere, skal straffes med lange fengselsstraffer.

- Signalene vi har fått er at påtalemyndigheten vil kreve strenge straffer, sier advokat Christiansen.

Han mener mafiaparagrafen er uegnet til å straffe kriminelle for mindre alvorlige forbrytelser.

Påtalemyndigheten har lagt ned forbehold om å inndra klær, GPS og den irskregistrerte Mercedes varebilen.

URIMELIG:  Advokat Gøran Møller Christiansen mener det er urimelig å tiltale mennene for mafiavirksomhet, etter at de stjal brukte sko og klær fra Frelsesarmeen og Uff's oppsamlingscontainere. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
URIMELIG: Advokat Gøran Møller Christiansen mener det er urimelig å tiltale mennene for mafiavirksomhet, etter at de stjal brukte sko og klær fra Frelsesarmeen og Uff's oppsamlingscontainere. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer