MENNESKEHISTORIE: Professor Svante Pääbo ved Max Planck-instituttet i Tyskland mener han har funnet en ny menneskeart. Foto: Tom Stockill / CAMERA PRESS
MENNESKEHISTORIE: Professor Svante Pääbo ved Max Planck-instituttet i Tyskland mener han har funnet en ny menneskeart. Foto: Tom Stockill / CAMERA PRESSVis mer

- Tre menneskearter levde side om side

Forskere mener de kan ha identifisert en ny menneskeart etter DNA-analyser av en liten finger funnet i en sibirsk hule.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Oppdagelsen kan kaste nytt lys over menneskenes utvikling og menneskeartenes utvandringer fra Afrika.

- DNAet ligner ikke på noe jeg har sett før. Sekvensene er menneskelignende, men likevel helt annerledes, sier Johannes Krause, som ledet DNA-analysene ved det tyske forskningsinstituttet Max Planck, til The Guardian.

Fingeren ble funnet i Denisovahulen i Altaifjellene i Sibir, og forskerne klarte å trekke ut såkalt mitokondrielt DNA fra beinrestene. Fingeren tilhørte et barn på fem-sju år og det døde for mellom 30 og 48 000 år siden.

Flere utvandringer

Ved å sammenligne DNAet fra fingeren med neandertalere og moderne mennesker, har Krauses forskerteam kommet fram til at moderne mennesker og den nye menneskearten har felles forfedre for en million år siden.

Neandertalere og moderne mennesker har felles opphav for 500 000 år siden, dermed åpner forskerne for at det kan være snakk om en ny menneskeart.

Forskerne mener videre at det kan være snakk om enda en utvandring av menneskearter fra Afrika som man tidligere ikke har kjent til.

«X-kvinne»
- Resultatene fra denne undersøkelsen viser at det var minst tre forskjellige menneskearter i området for mellom 30 og 40 000 år siden. I tillegg var det «hobbitmennesket» i Indonesia, så menneskenes historie blir mer og mer kompleks, sier forskningsleder Svante Pääbo til The Guardian.

Da Krause ringte opp Pääbo med resultatene fra DNA-analysen, trodde ikke svensken sine egne ører.

- Det var absolutt fantastisk, jeg trodde ikke på ham, sier Pääbo til The Guardian.

- Menneskearter side om side
I tillegg til beinrestene ble det også funnet en rekke redskaper i Denisovahulen. Professor Clive Finlayson ved Gibraltar Museum mener dette åpner for spørsmålet om hvor viktig bruk av redskaper er for å tidfeste førhistoriske menneskearter.

- Antagelsen har vært at når en gruppe - som moderne mennesker - ankommer, så forsvinner den andre gruppa. Her har du et veldig klart eksempel på at gruppene har levd side om side over en lengre periode, sier Finlayson til BBC.

- Ikke ny art ennå
Ikke alle eksperter er enige om at det er snakk om en ny menneskeart.

- Vi vet ikke om det er snakk om en ny art ennå. Menneskenes familietre har mange grener og det er høyst sannsynlig at det er mange grener vi ennå ikke kjenner, sier Ian Tattersall ved Naturhistorisk museum i New York til AP.

DENISOVAHULEN: Her ble den lille fingeren funnet som kan ha tilhørt en ny og hittil ukjent menneskeart.
DENISOVAHULEN: Her ble den lille fingeren funnet som kan ha tilhørt en ny og hittil ukjent menneskeart. Vis mer