Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tre mennesker ble drept under Boston Maraton: I dag møtte 21-åringen i retten

Risikerer dødsstraff.

SISTE HØRING:  Den mistenkte bombemannen, Dzhokhar Tsarnaev, ririkerer dødsstraff dersom han blir funnet skyldig i terroraksjonen under Boston Maraton i april i fjor. FOTO/TEGNING: AP /JANE FLAVELL COLLINS
SISTE HØRING: Den mistenkte bombemannen, Dzhokhar Tsarnaev, ririkerer dødsstraff dersom han blir funnet skyldig i terroraksjonen under Boston Maraton i april i fjor. FOTO/TEGNING: AP /JANE FLAVELL COLLINS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For første gang siden han ble stevnet i juli 2013, viste 21-årige Dzhokhar Tsarnaev seg i dag offentlig under en rettshøring i Boston, skriver blant andre USA Today og The Boston Globe. 

Rettslokalet var fullsatt av folk som ville ha et glimt av Tsarnaev. Blant de fremmøtte var også flere av terrorens ofre. 

Fem drept Tsarnaev er mistenkt for å være en av terroristene som sto bak bombeangrepet mot Boston Maraton i april i fjor, en terroraksjon som kostet tre mennesker livet og skadet 264.

Noen dager etter terroren ble han pågrepet etter en skuddveksling med politiet der den andre angivelige bakmannen for terroren, Dzhokhars bror, Tamerlan Anzorovich Tsarnaev (26), ble drept.

Også en politimann døde som følge av skuddvekslingen - noe som gjør det totale antall døde som konsekvens av terroren, til fem.

Vil flytte rettssaken Sikkerhetsoppbudet beskrives som stramt, og Tsarnaev beskrives å ha sett rufsete og ugredd ut idet han ankom rettshøringen, og skal ha gitt et tilsynelatende nervøst smil til sine advokater. 

Distriktsdommer George O'Toole Jr. stilte ham fire spørsmål, blant annet om hans advokater hadde holdt ham underrettet om sakens gang og om han var fornøyd med sin juridiske representasjon - spørsmål Tsarnaev besvarte positivt på overfor dommeren. 

Rettshøringen i Boston i dag er den siste før rettssaken starter i januar, og Tsarnaevs forsvarere forsøker nå å få den flyttet ut av Boston, der de ikke tror klienten deres vil få en rettferdig behandling. De har tidligere uttalt at de ønsker rettssaken, som er ventet å ta flere måneder, flyttet til Washington DC. 

Risikerer dødsstaff Tsarnaev er nå tiltalt for å sammen med sin avdøde eldre bror å ha bygget og detonert to trykkokerbomber som ble utplassert i nærheten av maratonets målstrek. Han er også tiltalt for drapet på politimannen noen dager senere. Blir Tsarnaev, som har erklært seg uskyldig, funnet skyldig risikerer han dødsstraff.

TERROROFFER  Marc Fucarile er blant de mange ofrene for Boston-bombene som møtte opp under rettshøringen i dag. FOTO: NTB SCANPIX
TERROROFFER Marc Fucarile er blant de mange ofrene for Boston-bombene som møtte opp under rettshøringen i dag. FOTO: NTB SCANPIX Vis mer

Allerede i januar i år ble det kjent at de føderale påtalemyndighetene i USA ønsker dødsstraff. Massachusetts, staten Boston ligger i, har avskaffet dødsstraff, men siden saken skal føres for en føderal domstol kan dødsstraff likevel bli idømt og effektuert. 

Tre venner av Tsarnaev ble i år dømt for å hindre etterforskningen ved å fjerne bevis fra Tsarnaevs hybel, samt å gi uriktig forklaring til FBI.

TRE DREPT:  Slik så det ut i fjor da terroren rammet Boston Maraton. Foto: Reuters/Dan Lampariello/NTB Scanpix
TRE DREPT: Slik så det ut i fjor da terroren rammet Boston Maraton. Foto: Reuters/Dan Lampariello/NTB Scanpix Vis mer