Tre milliarder hvert år til regnskogen

Norge vil årlig bruke tre milliarder for å redusere avskoging.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter forhandlinger om klimaforlik har regjeringen og opposisjonen blitt enige om å bruke tre milliarder i året for å redusere avskoging i tropiske regnskoger, melder Aftenposten.

- Norge er beredt til å trappe opp innsatsen for tiltak mot avskoging i utviklingsland til om lag tre milliarder kroner årlig. Dette kan gi store, raske reduksjoner i utslippene av klimagasser til lave kostnader, sier statsminister Jens Stoltenberg i en pressemelding.

Sammen med miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og olje- og energiminister Åslaug Haga la Stoltenberg i dag fram strategien i et møte med de parlamentariske lederne for Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre.

Bidraget skal presenteres på klimatoppmøtet på Bali.

• Les 64-siders klimabilag i Dagbladet i morgen.

Miljøbevegelsen fornøyd

- Jeg er fantastisk glad, dette er virkelig gledelig, sier Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet til Dagbladet.no.

- Dette kan få stor betydning for det globale arbeidet for å stanse avskogingen, sier Haltbrekken.

Tre milliarder hvert år til regnskogen

Naturvernforbundet har sammen med Regnskogfondet vært pådrivere av at norske myndigheter skulle ta sin del av klimaansvaret.

Internasjonalt styre

Sternrapporten fra oktober 2006 beregnet at det årlig vil koste 60 milliarder å stanse avskogingen, og Haltbrekken har tidligere foreslått at de ti rikeste landene skulle dele regninga.

- Vi ønsket opprinnelig at Norge skulle bevilge seks milliarder, men tre milliarder er svært gledelig, sier Haltbrekken, som etterlyser internasjonal forvaltning av pengene.

- Naturvernforbundet ønsker at Norge skal ta initiativ til å sette ned et internasjonalt styre til å forvalte pengene. I styret ønsker vi at miljøvernministrene fra Norge, Indonesia og Brasil samt Gro Harlem Brundtland, Nicholas Stern og Joseph E. Stiglitz, sier Haltbrekken. 

- Må ikke bli sovepute

Greenpeace er også svært fornøyd med at det ble enighet på Stortinget i dag.

- Vi er fornøyde, selv om vi ideelt sett hadde ønsket oss seks milliarder. Regnskogvern er noe Greenpeace kjemper for på et globalt plan, fordi det er en kjensgjerning at avskogingen representerer hele 20% av verdens CO2-utslipp, og vernetiltak er en enkel og rimelig måte å redusere klimagassutslippene på, sier Bente Myhre Haast, kommunikasjonssjef i Greenpeace Norge. 

ENIG OM BIDRAG: Lars Haltbrekken er fornøyd etter at Jens Stoltenberg i dag la fram den nye strategien, selv om tre milliarder årlig er halvparten av det miljøbevegelsen hadde håpet på. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
ENIG OM BIDRAG: Lars Haltbrekken er fornøyd etter at Jens Stoltenberg i dag la fram den nye strategien, selv om tre milliarder årlig er halvparten av det miljøbevegelsen hadde håpet på. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

- Men vi må ikke bruke dette til en sovepute og glemme å kutte utslippene hjemme, sier Haast.