Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tre milliarder mer til kommunene

Som følge av budsjettforlik mellom regjeringspartiene og Frp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunene får styrket sin økonomi med tre milliarder kroner og framstår som vinneren i budsjettavtalen mellom regjeringspartiene og Frp. Det er i alt flyttet på sju milliarder kroner. En smilende Siv Jensen, nestleder og forhandlingsleder i Frp, sa seg fredag svært godt fornøyd med avtalen, som et par timer tidligere ble enstemmig anbefalt av Fremskrittspartiets stortingsgruppe.

- Vi har fått til endringer på mange viktige områder. Den sosiale profilen er blitt mye bedre, det samme gjelder skatteprofilen. Vi er blitt enige om lettelser på 1,2 milliarder kroner, og det skjer en omfordeling fra topp til bunn på skalaen, sier Jensen.

Momsøkning

Fremskrittspartiet må godta en momsøkning på 1 prosent, men skjermer de svakeste ved at matvarer skilles fra andre varer og tjenester. Momsen på mat settes ned med en 1 prosent til 11 prosent. Politi- og justis får 295 millioner kroner ekstra i avtalen, mens riksveiene styrkes med 350 millioner.

Allerede tidlig i forhandlingene fikk Frp sikret en økning i de statlige tilskuddene til sykehusbehandling fra 40 til 60 prosent. Dette bekreftes i avtalen. Ut over det blir helseforetakene tilført 500 millioner kroner. Til sammen styrkes helsesektoren med 1,7 milliarder kroner. Av økningen til kommunene bevilges hele 2,2 milliarder i år for å dekke opp for skattesvikt.

Regjeringens forlag til økte egenandeler for medisiner og legebesøk er betydelig redusert i avtalen. For vanlige brukere går grensen for frikort opp fra 1.550 kroner til 1.585 kroner, mens regjeringspartiene først foreslo 2.500 kroner.

Arbeidsgiverandelen i sykelønnsordningen blir ikke økt fra 1. januar, men vil bli vurdert på bakgrunn av utviklingen i sykefraværet det neste halvåret. En skjerping av ordningen kan komme 1. juli neste år.

Alle fornøyd

Regjeringspartienes forhandlingsleder Jan Tore Sanner (H) sier seg jevnt over godt fornøyd med forliket og berømmer Frp, og særlig Siv Jensen, for å ha opptrådt ryddig og konstruktivt. Sanner mener at regjeringens hovedlinjer er beholdt og at avtalen sikrer god vekst i økonomien og lavere skatt for alle.

Også regjeringspartnerne KrF og Venstre omtaler avtalen i positive ordelag, særlig det forhold at det ikke brukes flere oljemilliarder enn det regjeringen la opp til. Begge partier framhever styrkingen av kommuneøkonomien som det gledeligste i budsjettavtalen.

Det som ligger i bunnen for det store regnestykket, og det som gjør avtalen mulig, er brevet til Stortinget fra finansminister Per-Kristian Foss 29. oktober om at utbetalingene fra folketrygden ligger an til å bli 2,5 milliarder kroner lavere neste år. Denne statlige innsparingen er den langt største posten på listen over inndekningspunkter.

En annen stor post heter «ymse» og beløper seg til diverse innsparinger på 1 milliard kroner. Dette er helt vanlig i budsjettforlik og tas fra en større diversepott som er satt av til uforutsette utgifter. (©NTB)

FORNØYD: Siv Jensen var svært fornøyd etter dagens budsjettforlik, som styrker kommunene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media