Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tre millioner har sett NRK-filmen der sunnmøringene går «silly walk» under stormen «Ivar»

- Jeg lo så kameraet ristet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet): - Jeg klarte nesten ikke stoppe og le under filmingen, sier NRK-fotograf Tor Sivertstøl til Dagbladet.

Sivertstøl er en erfaren TV-fotograf med NRK Møre og Romsdal som arbeidsplass og er godt kjent med både storm og orkan.

Derfor visste han hvor han skulle plassere seg da stormen «Ivar» kom på heftig snarvisitt torsdag 12.desember, og arbeidsgiveren sendte ham ut i vindkasta.

- Jeg visste fra tidligere at vinden tar ekstra i akkurat i dette området og har filmet der før, men det kan ikke måle seg med det jeg fikk fanget opp med kameraet denne gangen, forteller Sivertstøl.

Tre millioner seere
Nå går filmklippet hans sin seiersgang verden rundt på Youtube.

Over tre millioner mennesker har sett sunnmøringene som midt i julehandelen forsøker å kjempe seg over vegkrysset og i sikkerhet.

Mange har også kommentert videoen, som ligger på Euronews sine sider på Youtube.

Rundt femten hundre av de som har sett den ett og et halvt minutt lange filmen har lagt igjen kommentarer på siden. Der kan en lese at mange ønsker å komme til Ålesund for å oppleve den sterke vinden mot egen kropp.

«Silly walk»
Sivertstøl fanget opp mange som gikk rene «silly walks» i stormkasta som var oppe i orkan styrke. Noen seiret over vinden, andre tapte og måtte ha hjelp fra politiet.

En eldre mann blåste over ende og ut i veikrysset der han pådro seg stygge bruddskader og måtte hentes av ambulanse. Den triste hendelsen har ikke Sivertstøl med i filmen.

Det er imidlertid gutten som nekta å ta hendene opp av bukselomma, venninnegjengen som hylte i motvind, han som ble redda av søppelkassa og politi, samt dagbladets journalist som sammen med en politimann klamret seg til en politibil.

Lo så kameraet ristet
- Jeg filmet bølgene og det hvite skummet på fjorden før jeg bevegde meg innover i Ålesund sentrum og til denne gata, sier Sivertstøl som tok oppstilling rundt et hjørne, i le for vinden.

Det høye rådhuset og nabohuset lager en trang sluse for den sterke vinden som kom fra sør. Dette forsterker den allerede sterke vinden kraftig, noe alle som forsøkte å bevege seg over det mye brukte krysset fikk merke.

Fotografen selv fikk en munter dag på jobb og trengte ikke vente lenge før de første sunnmøringene våget seg på å trosse vinden.

- Det er jo veldig humoristisk når en fyr kjemper med nebb og klør for å komme seg over veien, men nekter å ta hendene ut av lommene. Når jeg filma ham så rista kameraet nok litt av at jeg lo, sier Sivertstøl, som i ettertid kanskje syns det var litt ufint å le.

- Når jeg siden fikk vite at en eldre mann ble stygt skadet er det kanskje fælt å tenke på at jeg sto der og lo, men dette visste jeg jo ikke da.

- Den unge gutten som nekta å ta opp hendene av lommene framkalte kanskje den største latteren, og han lo av situasjonen selv. Så da er det vel lov å le litt, sier han.

- Hva tror du er årsaken til at så mange har sett filmen din?

- Det er vanskelig å si, men vær og mennesker som kjemper i motvind er jo litt morsomt. Det kan ligge humor i vær også.

Vindfull jul
I år blir det igjen ei vindfull jul, også for sunnmøringene som i jula for to år siden fikk stormen «Dagmar» rett i ansiktet.

Men i år deler nordvestlendingene vind og regn med resten av landet. Spesielt sør for Stad og Dovre blir det mye nedbør og sterk vind i julehelga.

STORM: NRK-fotograf Tor Sivertstøl er godt vant til storm og uvær. 12.desember filmet han sunnmøringer som kjempet seg over veien i stormkasta. Nå har filmen blitt sett av over 3 millioner mennesker. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Dagbladet
STORM: NRK-fotograf Tor Sivertstøl er godt vant til storm og uvær. 12.desember filmet han sunnmøringer som kjempet seg over veien i stormkasta. Nå har filmen blitt sett av over 3 millioner mennesker. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Dagbladet Vis mer