Tre millioner hjemløse etter flom

Desperate mennesker sloss om nødhjelpen i India.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Nesten to uker etter flommen i regionen Bihar i India er ikke myndighetene i nærheten av å ha hjulpet ofrene.

Rundt 200 leire har blitt satt opp og 250.000 mennesker har søkt tilflukt på tørt land. Men mange hundretusener sitter fortsatt fanget av vannmassene og venter desperat på mat og nødhjelp.

Indiske myndigheter melder at tre millioner mennesker er hjemløse etter flommen. I tillegg er 100.00 mennesker uten hjem i Nepal, melder nepalesiske mynigheter.

Sloss om hjelpen

Hjelpearbeidere når fram til noen områder og rapporterer tilbake om desperate mennesker som sloss om å komme seg om bord i båtene. Flere båter har kantret i kaoset og mennesker har druknet i forsøket på å bli reddet, melder Skynews.

Flommen er den verste i regionen på et halvt århundre og myndighetene ser ut til å ha vært helt uforbredt på omfanget av katastrofen. Myndighetene sier de gjør alt de kan.

- Dette har aldri hendt før. Hvordan kunne vi planlegge dette? sier nødhjelpsleder Prataya Amrit.

Hjelpeorganisasjonen Mandan Bharti Jagriti Samaj (MBJS) forteller at mer enn en halv millioner mennesker sitter fanget av vannmassene.

REDDER DET DE HAR: Tre millioner mennesker er drevet vekk fra hjemmene sine på grunn av flommen for to uker siden. Foto: Scanpix
REDDER DET DE HAR: Tre millioner mennesker er drevet vekk fra hjemmene sine på grunn av flommen for to uker siden. Foto: Scanpix Vis mer

- Mennesker sitter på taket på de sementbygningene som finnes. De er fortvilte og gråter, sier Narenda Kumarjha som jobber for MBJS til BBC.

Hun forteller om fryktelige syn i katastrofeområdet.

- Døde menneskekropper flyter i vannet ved siden av døde kyr. Og dette vannet er folk nødt til å drikke, sier hun.

Frykter sykdommer

18. august brast en demning i Nepal, vannmassene flommet over elven Kosis bredder, så kraftig at elven endret retning i Bihar. Dermed overflommet den tusenvis av landsbyer som alltid har ligget på tørt land.

Myndighetene sier at minst 56 mennesker er omkommet i flommen. Tirsdag ble enda flere indiske militære styrker satt inn i redningsarbeidet. Soldater, båter og fly sendes inn til de flomrammede områdene. Spørsmålet er om dette er nok til å redde ofrene.

Mer regn er ventet de nærmeste dagene og forsterker frykten for at sykdommer som koleara og diaré skal spre seg under de dårlige hygieniske forholdene som nå råder. Selv i flyktningeleirene er mangelen på rent drikkevann et stort problem. Situasjonen for dem som er fanget i flommen er naturligvis enda verre.

Tre millioner hjemløse etter flom
DESPERATE: Flomofre sloss om den nødhjelpen som kommer fram. Desperasjonen er stor i områder som er omringet av flomvannet.
ENORMT: Flomområdet i regionen Bihar i India er dekket av vann etter at elven Kosi rant over sine bredder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer