Tre millioner magadrag ble til bok

Atle Bredesen (44) sluttet å røyke på flekken etter at en kvinne stakk hodet inn under paraplyen hans og lurte på hva han drev med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå har Bredesen skrevet boka «101 måter å slutte å røyke på».

Han hadde akkurat fått seg ny jobb i TV 2 og andre dagen gikk han utenfor for å ta seg en røykepause.

-  Plutselig stikker en dame hodet inn under paraplyen min og sier at hun ikke hadde trodd at jeg røykte. Jeg tror det var en av værdamene, sier Bredesen.

182 000 sigaretter

I løpet av de to åra som har gått har han ikke tatt en eneste sigarett. Og ganske umiddelbart etter at han sluttet begynte han arbeidet med boka.

-  Jeg regnet ut at i løpet 25 år hadde jeg fått i meg 182 000 sigaretter og tre millioner magadrag.

Han hadde selv forsøkt flere metoder for å slutte, men uten hell.

-  Jeg har prøvd hypnose, jeg har prøvd Zyban og å slutte sammen med andre. Jeg sluttet av forfengelighetsgrunner, sier Bredesen.

I boka presenterer han på en humoristisk måte alle de utrolige metodene som er tilgjengelige for å slutte å røyke.

-  Det spiller ingen rolle hvordan du slutter, så lenge du slutter. Men siden det er så individuelle og komplekse årsaker til at folk røyker er det også slik at en metode som virker for én ikke har noen effekt på andre. Dette er ei fagbok, ikke en vitsebok, presiserer Bredesen.

I sin innstendige research har Bredesen kommet over mange snodige røykesluttmetoder.

-  Det er så mange som vil tjene penger på å få folk til å slutte å røyke, og det er mye kvakksalveri. Jeg kom blant annet over et helt absurd dataprogram som skal hente ut den okkulte magien som fins i all elektronikk. Og så fins det lydløse cd-er som skal inneholde 33 000 homeopatiske digitale signaler, og de har solgt veldig bra, sier Bredesen.

-  Jeg har selv bakgrunn fra reklamebransjen og har vært med på noen litt tjuvaktige løsninger, så folk må være kritiske til produktene de kjøper, sier Bredesen.

-  Legg en plan

Avdelingsdirektør Kari Huseby i Sosial- og helsedirektoratet råder folk som har tenkt på å slutte å røyke til å legge en plan først.

-  Når du slutter kommer alle motforestillingene opp når den første abstinensen melder seg. Hvis du for eksempel på forhånd har skrevet ned en liste over dine argumenter for å slutte er det greit å ta fram den lappen når abstinensene melder seg, sier Huseby.

-  Selve røykesuget varer bare et par minutter hver gang, og hvis du har en plan for hva du kan gjøre når det melder seg stiller du mye sterkere. Det kan være å gå en tur rundt huset eller noe sånt. Den fysiske avhengigheten gir seg som regel i løpet av et par uker. Men har man røykt i 20- 30 år har man lagt seg til vaner det kan være vanskelig å bryte. Før du slutter bør du prøve å bryte slike mønstre, for å unngå sprekk, sier Huseby.

I dag røyker circa 26 prosent av oss nordmenn.

-  Forbruket har gått noe ned. Fra 1998 har kurven pekt brattere nedover enn tidligere. Det som er synd er at kvinneandelen i Norge over lang tid har vært veldig høy, og det er skummelt. Kvinner er mer sårbare for røykeskader, sier Huseby .

SLUTTET: Atle Bredesen guider andre i røykesluttmetoder.