Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tre millioner uten strøm

MONTREAL (NTB-Reuters): Canadas nest største by, Montreal, blir liggende i mørke for fjerde dag på rad i dag. Situasjonen for de tre millioner innbyggerne i det østlige Canada som er berørt av strømbruddet, blir stadig mer alvorlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det delstatlige e-verket Hydro-Quebec ba om at skoler, forretningskontorer, institusjoner og industrien holder stengt i store deler av det sentrale Montreal og vestlige bydeler mandag.

  Quebecs statsminister Lucien Bouchard ba de av delstatens 4,3 millioner innbyggere som er så heldige å ha strøm, om å hjelpe de som har vært uten i flere dager.

  Regjeringen har mobilisert 11 000 mann fra forsvaret og 9200 var allerede i aksjon i går.

  - Dette er utvilsomt den største militære innsatsen ved en sivil katastrofe i Canada, sa forsvarsminister Art Eggleton i Ottawa søndag.

15 døde

Uværet har krevd 15 menneskeliv, og forsikringsbransjen venter erstatningskrav på rekordstore 2,6 milliarder kroner.

  Strømkrisen skyldes ekstreme værforhold som ga ising på ledningene. Varm, fuktig luft fra USA møtte mye kaldere, statiske luftlag. Det resultaterte i 92 millimeter nedbør som frøs til is da det nådde bakken. Vekten av isen har gjort at 100 gigantiske strømmaster og over 14 000 vanlige strømstolper har gått over ende. Over 4000 canadiske og amerikanske reparatører er i sving for å utbedre skadene.

Kaldt

14 kuldegrader gjør at folk ikke greier å oppholde seg i uoppvarmede hus. I Montreal har tusenvis søkt seg til et av de 250 krisesentrene. Nervene begynner å bli tynnslitte, trangt som det er. Sykehusene er overbefolket og går på nødaggregat.

  El-selskapet Hydro-Quebec håper at selve Montreal kan få tilbake strømmen onsdag, men flere hundre tusen i forstedene må forberede seg på at det kan gå helt opp til to uker før de får strømmen tilbake, ble det sagt.

TOTALT SAMMENBRUDD: Svært mange høyspentledninger ligger nede for telling etter uværet i Quebec.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!