SEREMONIEN I GANG:  Avdøde Kim Jong-il med æresvakter i  Kumsuan-palasset. Begravelsen etter Nord-Koreas statsleder, som døde 17. desember, er i gang. FOTO: REUTERS/KCNA/SCANPIX.
SEREMONIEN I GANG: Avdøde Kim Jong-il med æresvakter i Kumsuan-palasset. Begravelsen etter Nord-Koreas statsleder, som døde 17. desember, er i gang. FOTO: REUTERS/KCNA/SCANPIX.Vis mer

Tre minutters stillhet for «kjære leder»

Hundretusener av nordkoreanere tar farvel med Kim Jong-il.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hundretusener av nordkoreanere er ventet å samle seg i hovedstaden Pyongyang i dag for å ta farvel med den avdøde statslederen Kim Jong-il.

Begravelsesseremonien begynte natt til onsdag norsk tid, ifølge det russiske nyhetsbyrået Itar-Tass.

Myndighetene i Nord-Korea er som vanlig hemmelighetsfulle, og de har ikke gitt noen opplysninger om hvordan seremonien skal foregå.

Men ingen utenlandske statsledere er invitert.

Seremonien startet klokka 10 lokal tid.

Nordkoreansk TV viste onsdag bilder av flere titusen soldater som bøyde hodene i respekt utenfor minnepalasset Kumsusan.

 FARVEL MED FAR:  Nord-Koreas nye leader Kim Jong-un gråter før begravelsesseremonien. FOTO: REUTERS/KCNA/SCANPIX.
FARVEL MED FAR: Nord-Koreas nye leader Kim Jong-un gråter før begravelsesseremonien. FOTO: REUTERS/KCNA/SCANPIX. Vis mer

Det er her Kim Jong-il har ligget på paradeseng i en kiste av glass.

Kisten på biltak Diktatorens sønn og etterfølger Kim Jong-un gikk sammen med landets øverste militære ledere ved siden av en limousin med den avdøde lederens kiste på taket. Kortesjen beveget seg sakte bort fra palasset. Kim Jong-un var kledd i svart og gikk uten lue og med bare hender, til tross for kaldt vintervær.
Blomster fra Kina Flere lastebiler fulle av blomster skal ha passert grensa fra Kina til Nord-Korea tirsdag, ifølge den sørkoreanske avisa JoongAng.

I tillegg kommer det meldinger om at nordkoreanere som jobber i utlandet, har måttet skynde seg hjem til begravelsen.

Tre minutters stillhet Seremoniene som markerer Kim Jong-ils bortgang, skal vare i to dager.

Selv stillheten skal være lengre for «kjære leder».

Ifølge sørkoreanske medier skal det holdes en nasjonal minnemarkering torsdag, med tre minutters stillhet midt på dagen.

(NTB-AFP).

 VINTER:  Innbyggere i Pyongyang i snøvær i morges går fordi et portrett av avdøde Kim Jong-il. Portrettet henger på en plass som er oppkalt etter hans far, solens sønn Kim Il-Sung. FOTO: REUTERS/CCTV/SCANPIX.
VINTER: Innbyggere i Pyongyang i snøvær i morges går fordi et portrett av avdøde Kim Jong-il. Portrettet henger på en plass som er oppkalt etter hans far, solens sønn Kim Il-Sung. FOTO: REUTERS/CCTV/SCANPIX. Vis mer


 GRENSEMARKERING: Anti-Nord-Korea-demonstranter ved den demilitariserte sonen mellom sør og nord karikerer Kim-dynastiet som tre feite griser i forbindelse med begravelsen for Kim Jong-il. FOTO: Sam Yeh, AFP/SCANPIX.
GRENSEMARKERING: Anti-Nord-Korea-demonstranter ved den demilitariserte sonen mellom sør og nord karikerer Kim-dynastiet som tre feite griser i forbindelse med begravelsen for Kim Jong-il. FOTO: Sam Yeh, AFP/SCANPIX. Vis mer