Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Tre mulige utfall i Kiev

Ekstremister på begge sider av frontlinjene kan presse fram bruk av enda sterkere virkemidler, mener seniorforsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Seniorforsker ved NUPI, Jakub M. Godzimirski mener det er tre mulige utfall etter nattens voldelige demonstrasjoner, men at en fredelig løsning er mindre sannsynlig. 

- Det er tre muligheter nå: At de går i forhandlinger og får en fredelig løsning på konflikten, at én av sidene får overtaket, eller at det fortsetter på samme måte som det har gjort til nå, med en voldsbølge som avtar og tilbake til stillstand med femti tusen demonstranter på Uavhengighetsplassen, sier Godzimirski til Dagbladet.

Han mener manglende tillit fra begge parter vanskeliggjør en fredelig løsning. 

OPPRØRSPOLITI: Politiet skjøt med gummikuler mot demonstranter på Uavhegighetsplassen i natt. Seniorforsker mener det har blitt vanskeligere å komme til en fredelig løsning. Foto:EPA/ALEXEY FURMAN
OPPRØRSPOLITI: Politiet skjøt med gummikuler mot demonstranter på Uavhegighetsplassen i natt. Seniorforsker mener det har blitt vanskeligere å komme til en fredelig løsning. Foto:EPA/ALEXEY FURMAN Vis mer

 - Nå ser vi at flere mennesker har mistet livet, så det er vanskelig å se for seg en fredelig løsning. Vi ser en fullstendig mangel på tillitt fra begge sider, sier Godzimirski.

Store ødeleggelser og bygninger i full fyr preget den ukrainske hovedstaden onsdag morgen. Gatekampene pågikk hele natta, og minst 25 personer skal være drept. Den fungerende ukrainske helseministeren Raisa Bogatyreva opplyser at 264 demonstranter og 342 politimenn, mange med skuddskader, er lagt inn på sykehus etter nattas kamper i Kiev, melder Reuters. 

Økt voldsbruk - Det er veldig mye som peker i retning av massiv voldsbruk mot demonstranter. Vi må huske at voldsbølgen ble utløst av at regjeringspartiet ikke er villig til å gå tilbake på grunnloven fra 2004, som begrenser presidentens fullmakter. Det som utløste demonstrasjonene i går var manglende vilje til å gjøre noe med maktbalansen i landet. Det som var en fredelig demonstrasjon ble møtt med voldsomme virkemidler, sier Seniorforskeren.

Janukovitsj hadde regnet med at protestene ville avta grunnet vær og vinter.


   

- Nå ser vi at det ikke er tilfelle og da må han reagere på en eller annen måte, enten samtaler og tilby noe reelt, eller gå for en voldelig løsning, sier Godzimirski til Dagbladet.

- Til og med opposisjonen har lite kontroll på det som skjer.  Vi ser at ekstremister på begge sider av frontlinjene kan presse fram bruk av enda sterkere virkemidler, og folk blant de opposisjonelle som prøver å krisemaksimere. Det er provokasjoner fra begge sider.

- Men det er vel allerede voldelig når de skyter på demonstrantene?

SENIORFORSKER:Jakub M. Godzimirski, ph.d., seniorforsker NUPI, mener mye peker på at voldsbruken vil øke i Ukraina.
SENIORFORSKER:Jakub M. Godzimirski, ph.d., seniorforsker NUPI, mener mye peker på at voldsbruken vil øke i Ukraina. Vis mer

- De skyter fortsatt med gummikuler, ikke med skarp ammunisjon. Men noen medier har i dag meldt om at militære spesialstyrker er på vei til Kiev, og det kan være tegn på at konflikten vil eskalere.  
 
- Samtidig er Janukovitsj klar over at hvis han tyr til voldelige midler er hans muligheter til å fortsette dialogen med EU utelukket. Da sitter han igjen med Putin som presser ham til store innrømmelser, sier seniorforsker Jacub M. Godzimirski til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!