Tre nesten-ulykker på 22 timer

I forrige uke hadde NSB tre nesten-ulykker med tog i Lieråstunnelen utenfor Drammen. Alle tre episodene skjedde i løpet av 22 timer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To NSB-tog kjørte på rødt lys inn i tunnelen, mens et tredje tog kjørte på et feilaktig grønt lys. Nå har Havarikommisjonen for sivil luftfart og jernbane (HSLB) iverksatt full granskning av de tre hendelsene, skriver VG.

Flere hundre togpassasjerer kan ha vært i livsfare, og NSB har ikke informert om noen av de tre nesten-ulykkene. Hendelsene har mange likhetspunkter med hva som skjedde i forkant av Åsta-ulykken i januar 2000, der 19 mennesker omkom.

På grunn av anleggsarbeider i Lieråstunnelen er det automatiske togkontrollsystemet ATC midlertidig frakoblet, og et manuelt system med trafikkontrollører er innført for å føre trafikken gjennom den 10 kilometer lange tunnelen.

Den første nesten-ulykken inntraff på ettermiddagen søndag 30.november, da toget fra Eidsvoll til Drammen kjørte inn i tunnelen på rødt lys. Da toget kom ut av tunnelen stoppet det for det andre røde lyset.

Den andre episoden inntraff på morgenen mandag 1.desember, da lokaltoget fra Drammen til Oslo ved en feil fikk grønt lys på vei inn i Lieråstunellen. Inne i tunnelen oppdaget lokførerne hverandre og fikk bremset opp. De to møtende togene stoppet bare 30-40 meter fra hverandre.

Den tredje og siste episoden fant sted på ettermiddagen mandag 1.desember. da dagtoget fra Bergen til Oslo kjørte på rødt lys.

Trafikklederne på Togledersentralen ble ringt opp fra trafikkontrollørene på stedet og tok strømmen for å avverge en mulig ulykke.

Flere ansatte både i NSB og Jernbaneverket er tatt ut av ordinær tjeneste på grunn av de alvorlige episodene.

Jernbaneverket ønsker ikke å kommentere saken overfor avisen før uhellskommisjonen er ferdig med sitt arbeid.

(NTB)