- Tre nordkoreanere skutt på grensa til Kina

Hevder en sørkoreansk aktivist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre nordkoreanere ble skutt og drept av grensevakter da de forsøkte å ta seg over til Kina, hevder aktivisten Do Hee-Youn.

Ifølge Do Hee-Youn, som hjelper flyktninger fra Nord-Korea, ble de tre mennene i 40-årene drept av nordkoreanske grensevakter da de forsøkte å krysse Yalu-elva ved grensebyen Hyesan.

- Folk som ventet på kinesisk side av elva for å hjelpe de tre avhopperne, så hva som skjedde. Vaktene tok med seg de tre døde som lå på isen, forteller Do som viser til kilder i Kina.

Ifølge aktivister styrket Nord-Korea grensekontrollen for å hindre avhoppere fra å flykte fra landet da diktatoren Kim Jong-il døde 17. desember.

Det er likevel svært uvanlig at nordkoreanske grensevakter skyter for å drepe, påpeker de.

- Jeg er redd at det kommer til å bli mye vanskeligere for nordkoreanere å hoppe av en tid framover, sier Do.

Ifølge ham har nordkoreanske myndigheter selv spredt nyheten om drapene på de tre, i et forsøk på å skremme andre fra å flykte.

- De lar folk få vite at de som flykter umiddelbart vil bli skutt, sier han, og viser til kilder han kommuniserer med i Nord-Korea ved hjelp av mobiltelefoner smuglet inn i landet fra Kina.

Rundt 23 000 nordkoreanere har flyktet fra sult og undertrykkelse i hjemlandets siden Koreakrigen på 1950-tallet, flertallet av dem de siste årene.

Den vanligste flukten går til fots over den dårlig bevoktede grensa mot Kina. Der skjuler avhopperne seg en tid, før ferden fortsetter til Sør-Korea.

(NTB)

HJELPER FLYKTNINGER: Do Hee-Youn, som hjelper flyktninger fra Nord-Korea. Arkivfoto: AFP/Scanpix
HJELPER FLYKTNINGER: Do Hee-Youn, som hjelper flyktninger fra Nord-Korea. Arkivfoto: AFP/Scanpix Vis mer