I SYRIA: Dette bildet viser den terrordømte Djibril Abdi Bashir i Syria. Bastian Vasquez, en av de norske lederne i IS, står til høyre. Foto: Politiet
I SYRIA: Dette bildet viser den terrordømte Djibril Abdi Bashir i Syria. Bastian Vasquez, en av de norske lederne i IS, står til høyre. Foto: PolitietVis mer

Tre nordmenn dømt for IS-tilknytning

Fire år og ni måneder fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Djibril Abdi Bashir, Valon Avdyli og Visar Avdyli er dømt i Oslo tingrett dømt til fengsel i henholdsvis inntil fire år og tre måneder, fire år og ni måneder og sju måneder fengsel for tilknytning til ekstremistgruppa IS.

Retten slår fast at de to førstnevnte har deltatt i terrororganisasjonens aktiviteter.

- De tiltalte skal dømmes for deltagelse i terrororganisasjonen ISIL. (...) Uten å ta munnen for full, bør ISIL etter rettens syn kunne karakteriseres som en av de verste terrororganisasjoner verden for tiden opplever, heter det i dommen.

Kjørte rundt med våpen Påtalemakten hevdet i retten at de to eldste tiltalte har deltatt i IS-ledede styrker i Syria over en lengre periode i 2013/14, og at de på pågripelsestidspunktet planla en ny tur.

Den yngste, Visar Avdyli, ble 29. april i fjor stanset i en bil av politiet. De avdekket at han kjørte rundt med ei eske som inneholdt feltutstyr, bl.a. taktiske vester og våpendeler; Ifølge tiltalen var dette tiltenkt broren Egzon, som nettopp var drept under kamper i Syria. Han fikk imidlertid kjøre videre.

Dagen før han ble pågrepet, 26. mai, kjørte Visar Avdyli rundt i Bærum med en pistol og ei avsagd hagle samt ammunisjon i bilen, ifølge tiltalen.

Den tredje tiltalte, 30-årige Djibril Abdi Bashir, er en norsk-somalisk familiefar bosatt i Oslo.

- Skulle hevne broren Om Valon Avdyli heter det i dommen: - Det samlede bevisbildet viser klart Valon Avdylis tilknytning til- og deltakelse i ISIL, sammen med Bashir og Bastian Vasquez. Dette gjelder både Valon Avdylis periode i Syria, og i den etterfølgende tiden i Norge, frem til pågripelsen, da han konsekvent ga uttrykk for sin støtte til ISIL, og forberedte sin retur til Syria for å fortsette sin innsats for ISIL, og etter Egzon Avdylis død, også for hevne broren.

Om Bashir heter det: - Selv om det heller ikke for Bashirs vedkommende er hevdet at han har deltatt direkte i volds- eller konkrete krigshandlinger, legger retten til grunn at hans arbeid for ISIL i Syria besto av oppgaver både av sivil og av militær karakter, og at han tidvis var oppsatt med våpen.

Visar Avdyli dømmes sammen med sin bror Valon for å ha ytt materiell støtte til IS, ved at han anskaffet diverse stridsbekledning og utstyr, blant annet to taktiske vester.

De tre nektet straffskyld i retten. Bashir og Valon Avdyli forklarte i retten at drev som hjelpearbeidere i Syria. Det er ikke klart om noen av dem anker.

DØMT I TINGRETTEN: F.v. Djibril Bashir (30), Valon Avdyli (28) og Visar Avdyli (25) var tiltalt for å ha deltatt i eller støttet en terrororganisasjon. Illustrasjon: FEDOR SAPEGIN / DAGBLADET
DØMT I TINGRETTEN: F.v. Djibril Bashir (30), Valon Avdyli (28) og Visar Avdyli (25) var tiltalt for å ha deltatt i eller støttet en terrororganisasjon. Illustrasjon: FEDOR SAPEGIN / DAGBLADET Vis mer