Tre nordmenn er smittet av meslinger: - Smitter lett

Folkehelseinstituttet bekrefter tre tilfeller av meslinger i Norge. Alle de smittede er uvaksinerte.

UNNGÅS VED VAKSINE: Tre nordmenn er smittet med meslinger. Sykdommen smitter lett, og kan enkelt unngås ved å vaksinere seg. Foto: Phichet Chaiyabin / NTB scanpix
UNNGÅS VED VAKSINE: Tre nordmenn er smittet med meslinger. Sykdommen smitter lett, og kan enkelt unngås ved å vaksinere seg. Foto: Phichet Chaiyabin / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Folkehelseinstituttet bekrefter tre meslingtilfeller i Norge. Alle de smittede ble syke i utlandet, og alle de smittede er uvaksinerte.

- Folkehelseinstituttet samarbeider med berørte kommuner for å forhindre videre smitte. Alle tilfellene gjelder uvaksinerte personer. Det vil si at det er nødvendig å være vaksinert for å verne seg mot meslinger dersom en ikke allerede har hatt sykdommen, sier Didrik Vestrheim, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet.

Folk som er smittet av meslinger får røde utslett, feber og såre øyne, skriver Lommelegen. I tillegg kan sykdommen gi kramper, diare, ørebetennelse og lungebetennelse.

En sjelden gang foråsaker den hjernebetennelse, som kan gi hjerneskade eller føre til død.

Uvaksinert helsefagarbeider

Ifølge Folkehelseinstituttet er en av de smittede en helsefagarbeider fra Buskerud. Vedkommende ble trolig smittet på reise. Da pasienten kom hjem ble vedkommende innlagt på sykehus, skriver de på hjemmesiden sin.

Instituttet jobber med å informere personer som kan ha vært i kontakt med pasienten om hendelsen. Foreløpig er det imidlertid ikke påvist flere sykdomstilfeller, skriver de.

Syke barn

De to andre smittetilfellene omhandler to uvaksinerte søsken fra Oslo. Ifølge Folkehelseinstituttet jobbes det også med å oppsøke mulige mennesker som kan ha blitt smittet av barna.

- Vi har ikke indikasjon på flere tilfeller, men følger nøye med i tiden fremover, sier Vestrheim.

Smitter lett

Vestrheim understreker at det ikke er uventet at slike tilfeller oppstår fordi meslinger smitter lett. Dersom en uvaksinert person blir smittet på reise i utlandet, kan vedkommende ta med smitten tilbake til Norge, sier han.

Derfor er det svært sannsynlig at personer som har vært i kontakt med smittebærere, også blir syke. Folkehelseinstituttet oppfordrer disse til å ta kontakt med lege dersom de får symptomer på meslinger.

Alle barn får tilbud

Alle norske barn får tilbud om MMR-vaksinen, som verner mot meslinger, røde hunder og kusma. Vaksinen blir vanligvis gitt når barnet er 15 måneder gammelt, og gjentas i sjetteklasse på barneskolen, opplyser instituttet om.

Vaksinen ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet i Norge i 1969, og de aller fleste nordmenn har siden blitt vaksinert. Derfor har det vært få tilfeller av sykdommen de siste årene.

Mindre utbrudd har likevel oppstått blant uvaksinerte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer