Tre nordmenn i respirator

Helseministeren innkaller Forsvarets sanitet og studenter til kriseplan for sykehusene.

ALVORLIG: Helseminister Bjarne Håkon Hanssen må konstatere at tre nordmenn nå er kritisk syke på grunn av svineinfluensaen.
ALVORLIG: Helseminister Bjarne Håkon Hanssen må konstatere at tre nordmenn nå er kritisk syke på grunn av svineinfluensaen.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon(Dagbladet.no): Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen orienterer nå sammen med helsedirektør Bjørn-Inge Larsen og eksperter fra Folkehelseinstituttet om situasjonen rundt svineinfluensa.
- Det er tre personer som nå er alvorlig syke med svineinfluensa, sier Ann Kristin Torp, pressevakt i FHI, til Dagbladet.
De tre ligger i respirator på Sørlandets sykehus (pasient i 50-årene), på St. Olavs hospital i Trondheim (kvinne i 20-årene) og på Haugesund sjukehus (mann, 22).

Forsvaret og helsefagstudenter
Helse- og omsorgsministeren opplyste at han har bedt helsedirektoratet om å utarbeide en kriseplan for bemanning av sykehus og helseinstitusjoner.

- Problemet er at helsepersonell selv blir syke når presset på sykehusene og instistusjonene blir som hardest utover høsten. Derfor kommer vi til å trekke inn Forsvarets sanitet og helsefagstudenter så snart de er på plass etter sommerferien, sie Bjarne Håkon Hanssen.

Helsedirektoratet har selv anslått at hver fjerde voksne nordmann kan bli slått ut av A1(H1N1)-viruset allerede tidlig i høst.

- Snart flere millioner syke
Tidligere på dagen kom det nye tall fra England, som viser en dobling i antallet tilfeller av svineinfluensa den siste uka. Det er nå registrert 100 000 tilfeller, ifølge BBC. 840 av dem ligger på sykehus. WHOs svineinfluensaekspert, Keiji Fukuda, har sagt at de regner med flere millioner syke på verdensbasis i løpet av kort tid. 840 av dem ligger på sykehus.
WHOs svineinfluensaekspert, Keiji Fukuda, har sagt at de regner med flere millioner syke på verdensbasis i løpet av kort tid.

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen sa på dagens pressekonferanse at de norske kriseplanene skal være klare om to ukers tid.

- Vi håper at de første vaksinene skal være på plass tidligere enn planlagt. Spesielt utsatte pasientgrupper og helsepersonell blir prioritert til de første vaksinene, sier Larsen.

Gravide utsatt
Helse- og omsorgsministeren pekte på tre grupper som vil være spesielt utsatte i ukene som kommer:
- Hjerte- og lungesyke, diabetikere og gravide risikerer å bli hardt rammet og blir prioritert med vaksine. Vi finner ingen grunn til å fraråde foreldre å sende ungene til Norway Cup i uka som kommer. Men foreldre må gi de unge en ekstra påminnelse om håndhygiene hygiene og at de ikke hoster i ansiktet på andre.

Sintef har beregnet at svineinfluensaen kan komme til å koste norsk næringsliv over en milliard kroner om dagen i sykefravær, og har oppfordret bedriftene til å lage sin egen beredskapsplan.

Bergen kommune er tidlig ute av de store offentlige etatene med å planlegge en beredskap slik at samfuinnsmaskineriet ikke stopper opp.

Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa har satt i gang beredskapsplaner for at stortingsvalget 14. september ikke skal rammet.

- I ytterste konsekvens kan viktige samfunnsfunksjoner rammes kraftig, sa avdelingsdirektør Jan Aastø i Direktoratet for sikkerhet og beredskap til Dagbladet i går.