Tre nordmenn klare for Irak

Tre norske eksperter på atomvåpen er plukket ut og står klare til å reise til Irak som inspektører. De kan være på plass allerede i desember.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trolig står også ytterlige fem på lista til Hans Blix og kan bli innkalt for å se etter kjemiske våpen i Irak. Men navnene til de norske våpeninspektørene holdes hemmelig av sikkerhetsgrunner. Først idet de drar til Irak, vil de bli offentliggjort.

FN-inspektørene som er på plass i Bagdad, gjennomførte i går sine første undersøkelser i felten.

De inspiserte anlegg i Al-Rashad like nord for Bagdad og i al-Amiriyah 40 kilometer vest for den irakiske hovedstaden. Anleggene skal ha tilknytning til Iraks våpenindustri. FNs generalsekretær slo fast at irakerne samarbeidet fullt ut.

Den store spenningen knytter seg til om Irak vil levere ei fullstendig liste over alle sine angivelige masseødeleggelsesvåpen når fristen går ut 8. desember.

Norske bidrag

Norge skal bidra til to grupper av FN-inspektører i Irak. Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) med sete i Wien har bedt Norges regjering stille med norske eksperter på atomvåpen. I oktober var statssekretær Elisabeth Tronstad i Wien for å møte sjefen for IAEA, Mohamed El-Baradei. Kort tid etter var navnene klare, og El-Baradei fikk 14. november løfte om tre norske inspektører.

Statens strålevern ble bedt om å finne de kvalifiserte.

- Vi ble bedt om å komme med navn, og noen fra vårt hus og noen utenfra står på liste, sier direktør Ole Harbitz.

Det dreier seg om tre personer med kjennskap til kjernereaktorer, kjernevåpen og måling av stråling.

Svensken Hans Blix (74), som leder UNMOVIC, den andre gruppa av inspektører som skal se etter kjemiske og biologiske våpen, har vært i Norge flere ganger for egenhendig å snakke med mulige norske medarbeidere.

- Vi vet ikke hvem han plukker ut. På grunn av kritikken mot våpeninspektørene forrige gang vil FN at de skal de være uavhengige, både formelt og reelt, av alle lands regjeringer, sier pressetalsmann Karsten Klepsvik i UD.

Blix har hundrevis av navn på sine lister som han kan innkalle fra mange land når han trenger dem.

Fem personer fra Norge har vært på kurs i USA og Canada for videreutdanning om kjemiske våpen, analysemetoder og konvensjoner om kjemiske våpen. Etter det Dagbladet erfarer, er en ekspert fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) plukket ut. I tillegg er det i første omgang snakk om to eller tre andre fra Norge.

Sikkerhet

- Vi har meldt på «et par mann», sier forskningssjef Bjørn Arne Johnsen ved FFI, som tidligere har vært i Irak som inspektør.

- Når de drar, vil det skje på kort varsel, sier Johnsen.

På flere hold antar man at de norske inspektørene, fra begge gruppene, vil dra til Irak i løpet av desember, men neppe før 8. desember, som er den fristen Irak har fått for å levere en oversikt over alle sine våpenprogrammer.

TILBAKE: FNs våpeninspektører er tilbake på jobb i Irak etter fire år. I går gjennomførte de sine første inspeksjoner uten å finne noen ting, melder irakiske kilder. Også norske inspektører står klare til å reise til Irak for å kontrollere Iraks våpenprogrammer.