Tre nordmenn utvises fra Mexico

MEXICO CITY (NTB-Reuters): Tre nordmenn som er arrestert i Chiapas i Mexico, ble i dag satt på et fly til hovedstaden i landet, og det var ventet at de ville bli utvist senere på dagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myndighetene i Mexico har opplyst til den norske ambassaden at de tre blir utvist på grunn av ulovlig politisk aktivitet. Ifølge myndighetene skal de ha vært med på å stenge en vei i delstaten Chiapas.

Ambassaden har fått beskjed om at de kommer til å bli utvist etter å ha blitt avhørt i Mexico by, opplyser Utenriksdepartementets pressetalsmann Ingvard Havnen.

Nordmennene ble arrestert da de bemannet en veisperring sammen med et 30-tall lokale aktivister i byen San Miguel Chiptic i fjellkommunen Altamirano. De ble først brakt til byen Tuxtla Gutierez. En 17 år gammel meksikaner ble også arrestert.

En fjerde norsk statsborger, en kvinne, klarte å stikke av, da politiet gikk til aksjon. Både politi og tjenestemenn fra de meksikanske immigrasjonsmyndighetene deltok i pågripelsen av nordmennene.

Pågripelsen skjedde få dager etter at 12 andre utlendinger ble utvist på grunn av det myndighetene kaller politisk aktivitet. Meksikanske innvandringsmyndigheter anklaget dem for støtte den opprørske zapatist-bevegelsen i Chiapas.

Canadiske tjenestemenn sa i går at meksikanske myndigheter vil bli bedt om en forklaring for utvisningen av to canadiere.

Situasjonen i Chiapas er blitt mer spent igjen den siste tiden, etter politiaksjoner mot et antall såkalte «selvstyrte» kommuner etablert av zapatistbevegelsen (EZLN). EZLNs opprør mot meksikanske myndigheter brøt ut i januar 1994. Meksikanske myndigheter har utvist over 200 utlendinger fra delstaten det siste året.

(NTB)