Tre nordmenn var savnet søndag morgen

Ambassaden på vei inn i området.

 INGEN LIVSTEGN:  Tre døgn etter at katastrofen ble utløst i Japan, har verken faren Bjarne Håkon Hanssen eller andre familiemedlemmer hørt livstegn fra utvekslingsstudent Jonas Hanssen (18).  Foto: Martin Hågensen.
INGEN LIVSTEGN: Tre døgn etter at katastrofen ble utløst i Japan, har verken faren Bjarne Håkon Hanssen eller andre familiemedlemmer hørt livstegn fra utvekslingsstudent Jonas Hanssen (18). Foto: Martin Hågensen.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Oppdatering: UD melder nå at Jonas Hanssen (18) er funnet i live og i god behold.

(Dagbladet): Utvekslingsstudenten Jonas Hanssen (18) fra Namsos er nå eneste nordmann i katastrofeområdet som pårørende eller norske myndigheter ikke har kommet i kontakt med over tre døgn etter jordskjelv- og tsunamikatastrofen i Japan.

Ved 09.30-tiden i dag fikk den norske ambassaden i Tokyo bekreftet at japansk politi har truffet et norsk ektepar i god behold.

I natt fikk norske myndigheter kontakt med fjerdemann - en turist som likevel ikke var inne i de hardest rammede områdene.

Familien vet ennå ikke hva som har skjedd med den 18 år gamle utvekslingsstudenten Jonas Hanssen, som bor hos en vertsfamilie i utkanten av byen Sendai, som er hardt rammet av jordskjelv og tsunami.

Det bekrefter hans far Bjarne Håkon Hanssen overfor Dagbladet.

- Vi lever fortsatt i uvisshet. Den gode nyheten siden sist er at vertsfamilien til Jonas bor i et av de minst rammede området innenfor regionen som er klassifisert som kriseområde.

- Kan reise inn - Og nå klokka 09.10 fikk jeg beskjed fra UD om at ambassaden i Tokyo er klar til å sende en representant inn i området. Det var ikke mulig for et halvt døgn siden, og dermed også et tegn på at vi kan komme nærmere en avklaring, sier Hanssen til Dagbladet.

Konstituert underdirektør i UD, Frode Overland Andersen, bekrefter overfor Dagbladet at antallet norske statsborgere som ingen har kommet i kontakt med i katastrofeområdet i morgen timene norsk tid er nede i tre.

Fant turist i natt UD betegner ikke de tre som «savnet», men som «personer vi ikke har kommet i kontakt med».

Ved midnatt norsk tid var antallet fire.

- Våre folk har i løpet av natta kommet i kontakt med en av de fire, som er turist i Japan, men ikke i kriseområdet. Det er flere nordmenn enn de tre vi og pårørende ikke har kommet i kontakt med, men vi er sikre på at det bare er  disse tre som har bostedsadresse i katastrofeområdet. Vi vet ikke om de var hjemme, sier Overland Andersen.

Nett- og telesambandet er fortsatt brutt der de tre nordmennene har adresse.

- Vi har fått bekreftet at noen flodbølge ikke har nådd fram til noen av disse adressene og at stedene heller ikke innenfor evakueringssonene for atomnedfall. Vi vet ikke om selve jordskjelvet har gjort noen skade på disse adressene, sier UD-talsmannen.

- Hvorfor går ikke UD ut med navnene på de tre dere ikke har fått kontakt med?

- Det pleier vi ikke å gjøre i en slik situasjon. Dessuten er de pårørende orientert. Også pårørende til andre vi ikke har kommet i kontakt med vet at det deres slektninger ikke er blant de tre, sier Frode Overland Andersen til Dagbladet.