Tre norske dødsfall på kinesisk sykehus siden august

Får eksperimentell kreftbehandling i Beijing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Ambassaden i Beijing har nylig opplevd at flere nordmenn har kommet til Kina for kreftbehandling. Vi kan bekrefte at det har vært 3 dødsfall blant disse siden august i år, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet Anders Rikter til Dagbladet.no.

Alle dødsfallene har vært ved Haidian hospital på Department of Oncology and Gene Therapy Center i Beijing.

I går skrev Dagbladet om Bjørn Jørgensen (61) som har en svært hissig kreft som har satt seg i hjernen. Han er en av pasientene som har fått behandling ved sykehuset i Beijing. Mens Jørgensen var i Kina pådro han seg en lungebetennelse og ble lagt i respirator.

Da familien innså at håpet var ute og at det var på tide å reise hjem, kom sjokket: Å få faren hjem i ambulansefly kostet 670 000 kroner. Et beløp familien må dekke selv.

Mange norske pasienter

Ifølge Utenriksdepartementet er Jørgensen ikke den eneste som har opplevd dette.

- Vårt inntrykk er at et titall norske pasienter har vært i Beijing for behandling i år, sier Rikter.

Pasientene eller familiene deres oppsøker den norske ambassaden i Kina når det går galt og de trenger hjelp til syketransport eller i verste fall bistand til å få hjem døde familiemedlemmer.

BEIJING:  
Siden august har tre nordmenn dødd i Kina under kreftbehandling på Haidian hospital. Illustrasjonsbilde: Scanpix
BEIJING: Siden august har tre nordmenn dødd i Kina under kreftbehandling på Haidian hospital. Illustrasjonsbilde: Scanpix Vis mer

- Dette er alle triste saker. Vi ønsker å opplyse om noen av de vanskelighetene som kan oppstå, som mange ikke er klar over, og dermed unngå at man får ekstra problemer i tillegg til sykdommen, sier Rikter.

Millionbeløp

Ifølge Utenriksdepartementet finnes det flere eksempler på at kostnadene i forbindelse med hjemreise kan komme opp millionbeløp.

- Syketransport hjem er meget kostbart, spesielt dersom den må gjennomføres med ambulansefly, og kan i verste fall koste millionbeløp. En eventuell hjemtransport av kiste er også kostbart. Dette kan dermed bli en stor ekstrabelastning for familier som allerede har en tung og vanskelig tid med alvorlig sykdom hos nære og kjære, sier Rikter.

Norsk luftambulanse bekrefter at syketransport er kostbart.

- Det er kostbart å bruke ambulansefly som er spesialinnredet og har kompetent personell om bord. 670.000 kroner er en helt ordinær pris, sier informasjonssjef Marte Ramborg i Norsk luftambulanse.

Dekkes ikke av reiserforsikring

Det spesielle med disse sakene er at de ikke dekkes av normal reiseforsikring. Ifølge kommunikasjonssjef Stein Haakonsen i Finansnæringens Hovedorganisasjon, finnes det ingen forsikring for pasienter som reiser til behandling i utlandet for egen regning.

Tre norske dødsfall på kinesisk sykehus siden august

Risikoen er så høy at det rett og slett blir for dyrt for forsikringsselskapene med en slik forsikring.

Å reise ut på behandlingsreiser i privat regi er dermed forbundet med betydelig risiko.

Les også: Pasientene som ingen vil forsikre

- Den norske ambassaden i Beijing har gitt råd, praktisk assistanse og samtale med de pårørende som har vært i en veldig vond situasjon. Ambassaden har også koordinert hjemtransport av kister. Norske ambassader kan imidlertid ikke bidra med midler til hjemsending av syke nordmenn fra utlandet, sier ministerråd Kjell Tormod Pettersen ved ambassaden i Beijing.

- Stjålet fra USA

Ifølge Washington Post er Haidian hospital det eneste kinesiske sykehuset som tar i mot vestlige pasienter.

Behandlingen som tilbys ved det kinesiske sykehuset regnes fortsatt som eksperimentell både i Norge og USA. I Kina ble den derimot godkjent for markedet etter bare noen år med testing, ifølge den amerikanske avisa.

Under behandlingen erstattes muterte gener med friske genkopier.

Et amerikansk selskap hevder at medisinene som brukes i behandlingen praktisk talt er stjålet fra USA og kjørt ut på markedet uten tilfredsstillende testing i strid med gjeldende patentregler.

Dette blir imidlertid tilbakevist av SiBiono Gene Tec som står bak utviklingen av medisinene som benyttes ved sykehuset i Beijing.

GENTERAPI: Et titalls nordmenn har i år dratt til dette sykehuset i Beijing i Kina for å få behandling for kreft.