Tre norske menn blant de savnede

228 mennesker fryktes drept i flystyrt. Norsk UD bekrefter at tre nordmenn på 35, 37 og 58 år var om bord på det savnede Air France-flyet.

SJOKK OG SORG: Hundrevis av pårørende av de savnede flypassasjerene samlet seg i både Brasil og Frankrike i kveld, mens de ventet på nyheter om katastrofen. Her fra Windsor Hotel i Rio de Janeiro. Foto: SCANPIX
SJOKK OG SORG: Hundrevis av pårørende av de savnede flypassasjerene samlet seg i både Brasil og Frankrike i kveld, mens de ventet på nyheter om katastrofen. Her fra Windsor Hotel i Rio de Janeiro. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Franske myndigheter ba i kveld forsvarsdepartementet i USA om hjelp i letingen etter det savnede Air France-flyet som hadde 228 mennesker om bord da det forsvant et sted over Atlanterhavet, etter å ha passert gjennom voldsomt tordenvær i 04-tida natt til mandag norsk tid.

Flyet har trolig styrtet, og myndighetene har små håp om at noen har overlevd.

Frankrikes president Nicholas Sarkozy var i kveld på Charles de Gaulle-flyplassen utenfor Paris for å uttrykke sin sympati med de fortvilte pårørende som har samlet seg i påvente av nyheter om flykatastrofen.

- Jeg fortalte dem sannheten. Utsiktene til å finne noen overlevende er veldig små. Det vil bli svært vanskelig å finne flyet. Søkeområdet er enormt, sier presidenten ifølge nyhetsbyrået AP.

Fly fra flere land på begge sider av Atlanteren prøver nå å finne flyet, så langt uten hell - 15 timer etter at maskinen sendte ut automatiske varsler om en elektrisk svikt.

Fra Oslo og Hordaland
Det var passasjerer fra en lang rekke land om bord. Brasil og Frankrike er verst rammet, med henholdsvis 80 og 73 savnede ifølge den første opptellingen.

Brasilianske myndigheter opplyste på flyplassen i Rio at det i tillegg var passasjerer fra Tyskland, Italia, USA, Kina, Ungarn, Spania, Storbritannia, Marokko, Irland, Angola, Argentina, Belgia, Island, Polen, Romania, Russland, Slovakia, Tyrkia, Filippinene, Sveits, Sverige og Norge.

Air France antydet seinere at lista var ufullstendig.

Tre nordmenn er blant de savnede. Det bekrefter Utenriksdepartementet (UD) i en  pressemelding i ettermiddag. Opplysningene stammer fra franske myndigheter.

De tre nordmennene er henholdsvis 35, 37 og 58 år, ifølge UD.

Kripos bekrefter at to av mennene var fra Hordaland og én fra Oslo.

- Vi har sendt ut en varslingsanmodning til de aktuelle politidistriktene i Oslo og Hordaland, sier vaktleder Kai Roger Bakken i Kripos til Dagbladet.

KJENT FOR GOD SIKKERHET: Airbus A330-200 er en flytype som i utgangspunktet regnes som trygg, med omfattende sikkerhetsforanstaltninger. Ulykkesflyet ble satt i drift for bare fire år siden. Foto: SCANPIX
KJENT FOR GOD SIKKERHET: Airbus A330-200 er en flytype som i utgangspunktet regnes som trygg, med omfattende sikkerhetsforanstaltninger. Ulykkesflyet ble satt i drift for bare fire år siden. Foto: SCANPIX Vis mer

Forsinket varsling
Per Olav Utgård, sentralvaktleder ved Oslo politidistrikt, opplyser at 37-åringen er hjemmehørende i Oslo.

- Vi har varslet de nærmeste pårørende, som skal varsle den øvrige familien. Innen dette er gjort, kan vi ikke identifisere ham ytterligere, sier Utgård til Dagbladet.

Samme varslingsprosess er i gang i Hordaland, der 35- og 58-åringen er hjemmehørende.

- Vi har varslet noen av, men ikke alle, de pårørende og kan derfor ikke si noe mer om identiteten deres, sier operasjonsleder Inger Myrtvedt ved Hordaland politidistrikt til Dagbladet.

Varslingsarbeidet sinkes av helligdagen i dag.

Flere Statoil-ansatte savnet
StatoilHydro opplyser at tre av konsernets ansatte er savnet i ulykken, hvorav én er fra Norge.

- Det er med dyp sorg vi må meddele at tre av våre ansatte var med flyet, én norsk statsborger og to brasilianske statsborgere. De var på vei fra Brasil til Norge på forretningsreise, sier kommunikasjonssjef Ola Morten Aanestad i StatoilHydro til NTB.

Kommunikasjonssjef Bjørn S. Jahnsen i UD avviser å spesifisere de savnede nordmennenes identitet ytterligere i kveld.

- Det vi ønsker å informere om, har vi allerede meddelt i pressemeldingen, sier Jahnsen til Dagbladet.

Kommunikasjonssjefen opplyser at de pårørende til de norske passasjerene er varslet.

- Vi satte i gang med varslingen så snart vi fikk opplysninger om identiteten, sier han.
I Danmark og Sverige antas henholdsvis 3 og 2-4 statsborgere å ha vært om bord i ulykkesflyet.

Fløy inn i uvær
Både den norske sjømannspresten i Rio de Janeiro og det norske konsulatet er satt i full beredskap, etter at meldingen om det savnede flyet ble kjent i formiddagstimene i dag.

Siste gang Air France Flight 447 hadde radarkontakt, var 03.33, da flyet fløy over Fernando de Noronha-øyene, omkring 350 kilometer utenfor kysten av Brasil. Da rapporterte besetningen at de fløy normalt på 35 000 fot, og at planen var å entre Senegals luftrom 04.20.
 
En halvtime etter radiomeldingen fløy passasjerflyet inn i et område med kraftig tordenvær og turbulens, og 04.14 mottok Air France automatisk varsel om elektrisk svikt ved flyet.

Siden har ingen hørt fra flyet med 228 personer om bord.

Flygeledere i både Brasil, Afrika, Spania og Frankrike prøvde å ta kontakt med flyet, uten hell. Frankrikes militære kontrollsenter for flytrafikk prøvde også å spore opp flyet, men det var helt borte fra alle radarskjermer.

«Forsinket»
Flight AF447 skulle ha landet klokka 11.10 norsk tid på Charles de Gaulle-flyplassen utenfor Paris, etter en 11 timer lang flyging over Atlanteren som startet ved midnatt norsk tid.

KONDOLERER: Frankrikes president Nicolas Sarkozy uttalte i kveld at sjansene for å finne overlevende er svært små. Foto: SCANPIX
KONDOLERER: Frankrikes president Nicolas Sarkozy uttalte i kveld at sjansene for å finne overlevende er svært små. Foto: SCANPIX Vis mer

Ventende venner og slektninger fikk lenge beskjed om at flyet var forsinket, før sjokkbeskjeden kom: Flyet, og alle 228 om bord, var savnet.

Da meldingen ble kjent, kom rystede pårørende strømmende til flyplassen og ble skyflet inn i et krisesenter, der de ble tatt hånd om av franske myndigheter og Air France.

MARERITT: Air France-sjef Pierre-Henri Gourgeon holdt tidligere i dag en pressekonferanse om det som ser ut til å være en styrt med et av selskapets passasjerfly. Foto: SCANPIX
MARERITT: Air France-sjef Pierre-Henri Gourgeon holdt tidligere i dag en pressekonferanse om det som ser ut til å være en styrt med et av selskapets passasjerfly. Foto: SCANPIX Vis mer