AFGHANISTAN: Tre tolker som jobbet for de norske styrkene i Afghanistan er arrestert, siktet for å ha gitt informasjon til Taliban. Dette bildet er fra 2008. 
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
AFGHANISTAN: Tre tolker som jobbet for de norske styrkene i Afghanistan er arrestert, siktet for å ha gitt informasjon til Taliban. Dette bildet er fra 2008. Foto: Heiko Junge / SCANPIXVis mer

Tre «norske» tolker pågrepet i Afghanistan

Mistenkes for å ha gitt informasjon til Taliban.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De tre tolkene ble pågrepet under en aksjon i høst, skriver VG.

Talsmann for forsvarssjefen, major Eystein Kvarving, bekrefter at forsvaret er kjent med at tre tolker er arrestert.

Gradert informasjon - Det er ikke norske myndigheter som etterforsker saken, men vi får informasjon av de som gjør det, sier Kvarving til Dagbladet.

Rapportene om hvor de tre befinner seg og når saken skal for retten er gradert informasjon, ut i fra hensyn til de tre tolkenes sikkerhet, informerer Kvarving.

Det er uklart om de tre anklages for å ha solgt informasjon om norske styrker, eller om de mistenkes for å sympatisere med Taliban.

Forholdsregler Det jobber til sammen 44 afghanske tolker for de norske styrkene i Faryab-provinsen nordøst i Afghanistan. Flere av dem bor sammen med soldatene.

- Vi tar forholdsregler, men dette er ikke noe vi generelt frykter. Vi har et godt samarbeid med både myndighetene og de lokale som jobber for oss i Afghanistan, sier Kvarving.

Kvarving forteller at forsvaret ikke tidligere har vært i denne situasjonen, men at de har avsluttet et par arbeidsforhold.

Trusler Utentrikspolitisk forsker Helge Lurås sier til VG at tolkene som jobber for det norske forsvaret lever under en trussel fra Taliban og andre som misliker at de jobber for internasjonale styrker.

LOKALE: Kvarving sier at de opplever at de lokale som jobber for dem ikke er utsatt for en større trussel på grunn av arbeidet. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet
LOKALE: Kvarving sier at de opplever at de lokale som jobber for dem ikke er utsatt for en større trussel på grunn av arbeidet. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

- Vi opplever ikke at afghanere som jobber for oss er utsatt for en sikkerhetsrisiko. Nå tar den afghanske hæren gradvis over, og vi opplever at de har politisk styrte aksjoner. Det er ikke slik at vi overlater noen til Taliban når vi trekker oss ut fra Afghanistan, sier Kvarving til Dagbladet.

Forsvarsminister Espen Barth Eide skal ikke være orientert om saken, og forsvarssjef Harald Sunde vil ikke kommentere VGs opplysninger med henvisning til at det er gradert informasjon.


SIKKERHET: Her er et såkalt pansermøte i den norske leieren i Maimana, Afghanistan. Møte hvor sikkerhet og plan for tur ut i felt. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet
SIKKERHET: Her er et såkalt pansermøte i den norske leieren i Maimana, Afghanistan. Møte hvor sikkerhet og plan for tur ut i felt. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer