Høyre og Frp mener Senterpartiet slipper for billig unna

Tre nøtter til Trygve

Frp og Høyre mener pressen lar Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum slippe for billig unna kritiske spørsmål. Slik svarer han på utfordringene som de to partiene selv ville ha stilt ham.

FEIER BORT: Trygve Slagsvold Vedum slipper for billig unna, mener Høyre og Frp. Her er den høytflygende partilederen i ferd med å børste bort julesnøen fra trammen hjemme på Ilseng i Stange. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FEIER BORT: Trygve Slagsvold Vedum slipper for billig unna, mener Høyre og Frp. Her er den høytflygende partilederen i ferd med å børste bort julesnøen fra trammen hjemme på Ilseng i Stange. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Flere stemmer i Høyre og Frp har overfor Dagbladet uttrykt en viss frustrasjon over Senterpartiets vekst de siste månedene. De mener pressen lar Trygve Slagsvold Vedum slippe for billig unna kritiske spørsmål.

Ap-veteran Torbjørn Berntsen var inne på det samme i et intervju med Dagbladet nylig.

- Det er veldig usammenhengende det Vedum kommer med, sa Berntsen.

Inspirert av et ikke ukjent østtysk-tsjekkoslovakisk fjernsynsdrama fra 1973 har Dagbladet derfor latt Fremskrittspartiets leder Siv Jensen og distriktsminister Linda Hofstad Helleland fra Høyre få formulere tre nøtter hver til mannen som i øyeblikket leder landets største parti.

NYE GREP: Frp-leder Siv Jensen brukte kallenavn på sine politiske motstandere da hun i oktober holdt sin første landsmøtetale etter at Frp gikk ut av regjering i januar. Vis mer

Frp's nøtter

Her er Siv Jensens tre spørsmål til Trygve Slagsvold Vedum:

Spørsmål 1): Hver gang innvandrings- og asylpolitikk debatteres, gjemmer Trygve seg unna. Hva mener han egentlig om norsk innvandringspolitikk? Er han enig med Arbeiderpartiet og SV, som vil la flere komme til Norge, eller vil han være med Frp i å gjennomføre flere innstramminger?

Vedums svar: - Hovedlinja i innvandringspolitikken vil ligge fast med oss i regjering. Senterpartiet tok initiativ til et nasjonalt forlik om innvandringspolitikken i 2015. Da var det kaos. Det var dette initiativet som vi tok, som førte til at det ble kontroll. Vi vil ha minst mulig hopp og sprett i innvandringspolitikken. Det er brede løsninger som står seg over tid, som vil gi trygghet og forutsigbarhet.

Spørsmål 2): Senterpartiet øker egenandelene på medisiner i sitt alternaternative budsjett. Hvorfor mener Senterpartiet at det skal bli dyrere å bli syk?

Vedums svar: I budsjettinnstillingen ligger vi helt likt. Vi justerte vårt opplegg da vi så at regjeringspartiene og Frp i budsjettavtalen plutselig fant en frisk milliard i noe som blir kalt trekanttomta, og som skal selges i Oslo. Vi er altså ikke alene om å ha korrigert dette underveis

Spørsmål 3): Hvor mange vindmøller vil dere bygge for å elektrifisere sokkelen?

Vedums svar: Vi har over lang tid vært for lokal vetorett mot vindmøller. Men vi er ikke prinsipielt imot vindkraft. Noen av havvindprosjektene kan bidra til å elektrifisere sokkelen. Uansett må ikke elektrifisering skape ubalanse i det norske strømmarkedet.

Høyres nøtter

Her er spørsmålene fra distriktsminister Linda Hofstad Helleland (H):

Spørsmål 1): Norge vil få tilgang på vaksine mot corona via Sverige og i et samarbeid med EU. Hvordan mener Vedum vi skulle fått tak i vaksine uten EU?

Vedums svar: Senterpartiet har støttet alt vaksinesamarbeid som Norge er en del av. Det har aldri vært sånn at vi mener Norge ikke skal samarbeide med våre europeiske venner om dette. Det er bare skremselspropaganda og retorikk.

Spørsmål 2): Trygve Slagsvold Vedum lover gjenåpning av lensmannskontorer, kornlager, Nord-Norge-banen og flere skip for Hurtigruten. Hvorfor settes det ikke av penger til disse løftene i Senterpartiets budsjett?

Vedums svar: Det er ren tallmagi. Vi har gått igjennom hva man har spart rent faktisk på leiekostnader til lensmannskontor. Da vi sjekket 60 av de lensmannskontorene som er fjernet, tilsvarte innspart leiekostnad under 10 millioner kroner i 2016. Når det gjelder pengene vi har satt av til matkornlager, så handler jo det at vi må begynne et sted – det må være penger til å komme i gang med det. Ingen tror at man skal begynne å bygge Nord-Norge-banen neste år. Det skal jo inn i Nasjonal transportplan. Og vi kan jo ikke sette av penger før forhandlingene mellom staten og Hurtigruta om nye skip er ferdige. Det ville jo ha vært en drømmesituasjon for et aksjeselskap, som å kaste penger inn i lommene til Petter Stordalen.

Spørsmål 3): Senterpartiet ønsker å fjerne muligheten pasienter innen rus og psykiatri har til fritt behandlingsvalg og fritt brukervalg, men vil ikke forby private aktører. Resultatet er at kun de med god råd kan få velge fritt hvis de trenger behandling. Mener Vedum at dette er rettferdig?

Vedums svar: Vi vil jo gjerne at folk skal få bestemme så mye som mulig selv. Men reformene til regjeringen står i fare for å tappe det offentlige helsevesenet for ressurser. I tillegg vil de private klinikkene stort sett legges til byene, noe som går utover tilbudet i distriktene.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer